Hlavní obsah

V každé skupině léčiv musí být aspoň jeden lék zdarma, konstatoval Ústavní soud

Právo, pko

Na stranu farmaceutické firmy se v jejím sporu se státem postavil Ústavní soud (ÚS). Upozornil totiž, že v každé skupině léčiv musí být alespoň jeden přípravek plně hrazený ze zdravotního pojištění a využitelný pro danou diagnózu. Případ týkající se léčby rakoviny se tak vrací na začátek, přestože situace kolem úhrad léčiv už se změnila.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Letitý spor se vleče kolem úhrad za lék používaný například při léčbě karcinomu prostaty. Státní zdravotní ústav pro kontrolu léčiv totiž před osm lety stanovil pro přípravek k léčbě rakoviny prostaty jen částečnou úhradu s tím, že ve stejné skupině léčiv už je plně hrazený lék. Jenže ten sloužil k léčbě rakoviny prsu, a pro muže byl tak téměř nepoužitelný. Výrobce druhého léku se proto obrátil na soudy, ale nepochodil. Zastal se ho až ÚS.

„Možnost poskytovat určité léčivé přípravky za částečnou úhradu přichází v úvahu až v situaci, kdy je naplněn výchozí požadavek, že existuje alespoň jedna varianta, jak zajistit bezplatné poskytnutí zdravotní péče a zdravotních pomůcek potřebných pro zlepšení nebo zachování zdravotního stavu reprezentativní skupině občanů nebo zmírnění jejich utrpení, a to formou takového ošetření a léčby, jež odpovídají objektivně zjištěným potřebám a požadavkům náležité úrovně a lékařské etiky,“ upozornil soudce zpravodaj Jan Filip.

„Výklad zákona, který umožňuje dojít k závěru, že určitý léčivý přípravek nemá být plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění pouze z důvodu, že již existuje plně hrazený léčivý přípravek, který slouží k léčbě zcela jiné nemoci jiné omezené a vymezené skupiny pacientů a který objektivně nemůže být užíván jinými pacienty než právě pacienty trpící předmětnou nemocí, zasahuje do samotné podstaty a smyslu ústavně zaručeného základního práva na ochranu zdraví,“ dodal Filip.

Soudy po verdiktu ÚS musí nyní znovu posoudit otázku, zda ve sporném období existoval reálně použitelný přípravek plně hrazený z veřejného zdravotního pojištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám