Hlavní obsah

V Hradeckém kraji bude vládnout ODS s nezávislými

– HRADEC KRÁLOVÉ

V Královéhradeckém kraji mají o vládní koalici jasno. Vládnout tam bude příští čtyři roky koalice ODS a SNK - sdružení nezávislých. Křeslo hejtmana obhájil Pavel Bradík z ODS, lídr nezávislých Helmut Dohnálek bude jeho prvním náměstkem. Obě strany se na tom v neděli dohodly v Hradci Králové, řekl Bradík.

Foto: Jiří Bárta

Důl Alselm v Landek Parku

Článek

V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu kraje bude koalice disponovat 24 hlasy, z nichž 21 patří ODS, která v krajských volbách zvítězila. V devítičlenné radě bude mít ODS sedm zástupců, dva budou mít nezávislí, řekl Bradík. ODS ještě bude mít dva náměstky hejtmana.

SNK vstoupila do koalice přesto, že v pondělí podepsala dohodu s KDU-ČSL, ČSSD a Volbou pro kraj, že budou s ODS jednat společně o vytvoření široké koalice. Dosud v Hradeckém kraji vládla ODS s bývalou čtyřkoalicí.

"Věřím, že nová koalice bude funkční. SNK je solidní partner, který má zázemí v lidech pohybujících se v komunální police. To zaručuje lepší propojení krajské samosprávy s místními samosprávami," uvedl Bradík. Již dříve řekl, že ODS preferuje co nejméně partnerů, protože široké koalice nejsou ideálním řešením.

Obě koaliční strany podle společného tiskového prohlášení předpokládají, že se i ostatní v zastupitelstvu zapojí do práce pro kraj. "Těmto stranám bude nabídnuta účast ve výborech, komisích a ostatních orgánech kraje," uvedla nová koalice.

V opozici tak nadále zůstanou KSČM (osm mandátů) a ČSSD (šest mandátů). Do opozičních lavic nově zasedne pět zastupitelů za KDU-ČSL a také dva poslanci z koalice Volba pro kraj, kterou tvoří tvoří Volba pro město, Strana pro otevřenou společnost a Evropští demokraté.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS vyhrála ve 12 z 13 krajů

ODS vyhrála ve volbách do krajských zastupitelstev ve dvanácti z třinácti krajů, jen v Jihomoravském kraji zvítězila KDU-ČSL. ODS získala v průměru 36,35 %...

Výběr článků

Načítám