Hlavní obsah

V Hradci skončila Helicoptershow

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála deset tisíc diváků navštívilo o víkendu královéhradecké letiště, aby tu zhlédlo šestý ročník přehlídky činnosti integrovaného záchranného systému (IZS). Zatímco páteční akce Air ambulance byla určena odborníkům, na sobotní Helicoptershow mohl přijít každý.

Foto: Jiří Smutný

Sídlo Střediska ekologické výchovy Hlídka

Článek

Zřejmě nejatraktivnější bylo předvedení zásahu záchranářů při simulované srážce autobusu s cisternovým vozidlem a následnou havárií pěti osobních aut. Na likvidaci následků mimořádné události a záchraně zraněných se podílely všechny složky integrovaného záchranného systému a ve vzduchu bylo pět vrtulníků. Nejprve bylo třeba uhasit jeden z automobilů, který začal hořet. Další skupina hasičů proudem vody ochlazovala převrácenou cisternu, ostatní pomocí speciálních technických prostředků dobývali "zraněné" lidi z havarovaných vozidel. Z místa havárie je pak záchranáři evakuovali na lanech v podvěsu pod trupy helikoptér.

Hasiči, 31. brigáda chemické obrany Armády ČR, Zdravotnická záchranná služba a policie se podílely na záchranných a likvidačních pracích při mimořádné události - zásahu při úniku nebezpečné látky. Šlo o srážku autobusu s kontejnerovým vozidlem převážejícím nitrační směs. Při střetu došlo k převržení kontejneru a chemická látka se začala uvolňovat do okolí. "Cílem cvičení bylo zejména procvičit a prověřit koordinaci, činnost a reálnost spolupráce jednotlivých zasahujících složek integrovaného záchranného systému při záchraně osob," uvedla tisková mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Žahourková.

"To co tady předvádíme je nejen atraktivní pro diváky, ale je to důležité i pro nás," řekl jeden z organizátorů, pilot Daniel Tuček. Vzájemně si vyměňujeme zkušenosti, které pak najdou uplatnění v praxi. A vzájemné poznání nám pomáhá, když se pak při ostrém zásahu setkáme v terénu," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám