Hlavní obsah

V dubnu bude zima

Novinky, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Dubnové počasí nás příliš nepotěší. Podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu v Praze má být totiž zima.

Článek

"Duben jako měsíc bude srážkově průměrný, ale teplotně podprůměrný," řekl Právu v pondělí Vladimír Seifert z uvedeného ústavu.

To by znamenalo, že by v průměru napršelo zhruba 48 milimetrů srážek, tedy 48 litrů vody na metr čtvereční a průměrná teplota by byla nižší než 9,2 stupně.

"Zejména tento a příští týden bude skutečně zima, protože k nám pronikne studený vzduch od severu. Počítáme s tím, že denní teploty se až do úterý příštího týdne budou postupně snižovat," řekl Seifert.

Na horách má sněžit

Ve středu by tak mělo být polojasno, místy zataženo s občasným deštěm, na horách se sněžením. Noční teploty klesnou na 6 až 2, odpolední budou v rozmezí 8 až 12.

Ve čtvrtek noční teploty by se měly dostat stupínek pod bod mrazu a odpolední vystoupit na 7 až 11 stupňů.

V pátek očekávají meteorologové oblačno, místy déšť nebo déšť se sněhem a to i v nižších polohách. Na horách by mělo sněžit. V noci mráz dosáhne maximálně dvou stupňů a přes den rtuť teploměru vystoupí na 5 až 9 stupňů.

"Ještě chladněji bude o víkendu a pak až do úterý. Očekáváme oblačno, v nížinách sníh s deštěm, od středních poloh sníh. V noci bude až -5 a přes den jen 4 až 9 stupňů tepla," uvedl Seifert.

Podle dlouhodobé předpovědi od 11. do 20. dubna by mělo být oblačno, občas srážky, noční teploty 3 až -3, denní 7 až 13, později vyšší.

Od 21. do 30. dubna se očekává polojasno, srážky ojediněle, noční teploty 5 až -1, odpolední 13 až 19, později oblačno, občas srážky, noční teploty 9 až 3 a denní 12 až 18 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám