Hlavní obsah

V Chomutově si lidé zkusili život bezdomovců, noc strávili venku

Chomutov

Několik lidí si v Chomutově vyzkoušelo, jak se žije bezdomovcům. Noc na pátek strávili ve spacácích kousek od chomutovské radnice poblíž místa, kde lidé bez domova skutečně přespávají. Noc v teplotách kolem bodu mrazu absolvovali podle svých slov především ze zvědavosti.

Foto: Milan Malíček , Právo

Ilustrační foto

Článek

Cílem akce Noc venku bylo seznámit se s problematikou bezdomovectví, poznat, jaké to je spát venku a zároveň získat prostředky, které budou použity na podporu lidí bez domova.

Kromě Chomutova se konala také v sedmi dalších městech ČR - Ostravě, kde loni akce začala, Praze, Brně, Opavě, Břeclavi, Olomouci a Trutnově.

"Kousek odtud mám práci, tak když bude nejhůř, můžu přespat tam," řekl večer jeden z chomutovských nocležníků.

V Chomutově akci Noc venku přichystalo občanské sdružení Kuprospěchu. Vstupným bylo buď teplé oblečení nebo jídlo v hodnotě 50 korun. "Akce splní smysl, pokud přispěje k atmosféře ve městě, která nebude osoby bez přístřeší pouze odsuzovat, ale podpoří politiky učinit další kroky, které tento jev budou řešit," řekl Karel Straka ze sdružení Kuprospěchu.

Postel v noclehárně je za dvacetikorunu

Kromě možnosti vyzkoušet si život bez přístřeší, uspořádalo sdružení i diskusi se sociálními pracovníky, neziskovými organizacemi, své příběhy vyprávěli i někteří místní lidé bez domova.

"Na ulici žiju třetím rokem. Přišel jsem o práci, pak se se mnou rozvedla žena. Neměl jsem kam jít, tak se potuluju, jak se dá," řekl starší muž, který se představil jako Josef. Tvrdí, že nejtěžší bývá právě zima, když venkovní teploty hluboko pod bod mrazu. "V zimě často bojujeme o místo na kolektorech, když je velký mráz, chodíme do noclehárny. Postel tam stojí 20 korun na noc," doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám