Hlavní obsah

V Česku žije přes půl miliónu cizinců

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na území České republiky pobývalo ke konci loňského roku 527 tisíc cizinců. O rok dříve to bylo něco přes 493 tisíc lidí. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Statistici prozatím mají kompletní údaje pouze z roku 2016, z nich plyne, že nejpočetnější skupinou cizinců, kteří jsou v ČR zaměstnaní, jsou Slováci spolu s Ukrajinci.

Cizinci u nás jsou nejčastěji ve věkové skupině od 30 do 39 let a nejvíce je jich zaměstnáno ve zpracovatelském průmyslu.

Přes polovinu cizinců tvořili v roce 2016 lidé s trvalým pobytem v Česku, velká skupina měla přechodný pobyt. Cizinci u nás představují 4,5 procenta obyvatel, což je ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi nízké číslo. ČR je na 19. místě z 28 států EU. Největší podíl mají cizinci v Německu, kde představují desetinu obyvatel.

O mezinárodní ochranu požádalo v Česku zhruba 1500 osob, v celé Unii to bylo více než milión lidí. Nejčastěji u nás žádali azyl občané Ukrajiny, Iráku a Kuby.

Počet lidí, kterým Česko udělilo azyl, činí 0,6 procenta všech cizinců v zemi.

Podle statistiků v roce 2016 studovalo na tuzemských vysokých školách téměř 44 tisíc cizinců. Drtivou většinu z nich tvořili Slováci následovaní občany Ruska, Ukrajiny a Kazachstánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám