Hlavní obsah

V Česku panuje teplotní rokenrol. Zatěžuje organismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v týdnu na přelomu května a června připravilo doslova teplotní rokenrol. Studená rána, kdy se místy objevují přízemní mrazíky, střídají během dne teploty, které se zastavují na letní hranici 25 °C. Na razantní skoky se musíme připravit i v následujících dnech, upozornila meteoroložka Dagmar Honsová. Náhlé změny teplot jsou pro organismus zatěžující a mění se i chutě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tento týden přináší výraznou teplotní amplitudu, což je rozdíl minimálních a maximálních denních teplot. Příkladem může být Nová Role na Karlovarsku, kde ve čtvrtek ráno naměřili 5 °C a odpolední maxima se vyšplhala na 24 °C,“ uvedla Honsová.

V podobném skokovém rytmu se bude počasí pohybovat i v následujících dnech. „Zatímco počátek tohoto týdne přinášel studená rána, a místy se dokonce vyskytovaly přízemní mrazíky, tak noc na sobotu bude teplá. Teploty se budou pohybovat mezi 18 a 14 °C, na jihovýchodě území bude atakovat i tropickou noc, kdy teploty neklesnou pod 20 °C,“ varovala Honsová.

Lidské tělo potřebuje ke svému správnému fungování stabilní teplotu, maximálně s malými výkyvy. To je podle odborníků nezbytné ke správnému průběhu chemických procesů v tkáních, mozku a srdci. Prudké změny teplot jsou zátěží i na psychiku, mysl si na ně nedokáže rychle zvyknout. To vede k celkové rozladěnosti.

Další razantní změnu můžeme očekávat v neděli, kdy po bouřkách, které Česko zasáhnou v odpoledních hodinách, dorazí studená fronta a s ní také ochlazení.

„S ochlazením se rychle mění i chutě k jídlu. Za slunečných a teplých dnů dáváme přednost slaným pokrmům a při chladnějším a deštivém počasí sladkému,“ poznamenala Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám