Hlavní obsah

V babyboxu nalezeno už čtvrté dítě - Ludmilka

Právo, hčk
BRNO

Už čtvrtému dítěti zachránila život nemocniční schránka, které se říká babybox. Tentokrát poprvé v Brně v Nemocnici Milosrdných bratří. Sem chtěla matka v pátek kolem čtvrté odpoledne odložit svoji, ani ne den starou, dceru.

Článek

Po chvilce postávání před babyboxem však nakonec donesla holčičku rovnou do klientského centra nemocnice. Právu to řekl zakladatel projektu Babybox-Statim Ludvík Hess.

"Podle lékařů je holčička úplně zdravá a byla po porodu, který se odehrál mimo zdravotní zařízení, pečlivě zaopatřená. Váží 2,60 kg a dostala jméno Ludmila. Pevně věřím, že se podaří, aby si ji hned z nemocnice během týdne odvezla náhradní rodina a že nepůjde do žádného kojeneckého ústavu," sdělil Hess.

Podle mínění zdravotníků bylo odložení dítěte věcí racionální úvahy: "Nemohu se o ni starat," bylo jediné, co matka řekla. Působila prý klidným dojmem.

Holčička dostala jméno Ludmila

Výběr jména holčičky je podle Hesse nasnadě: převzala ji Ludmila Vyskočilová, která měla právě službu a navíc, primářka novorozeneckého oddělení nemocnice se jmenuje Ludmila Brázdová, řekl Hess Právu.

"Mnozí se mě ptají, jestli mám radost, když se o takovém případě dozvím. Radost nemám. Nemůžete mít radost z toho, že se některá matka dostane do situace, že se nemůže postarat o své dítě. To, co cítím, je spíše pocit splněné úlohy, zadostiučinění a dobré vědomí toho, že dítě žije," řekl Právu Hess.

Dodal, že se spolu s ředitelem Nemocnice Milosrdných bratří Danielem Rychnovským rozhodli anonymní odložení miminka oznámit i proto, aby i další zoufalé maminky věděly o téhle možnosti a znaly cestu. "Aby věděly, že jim nic nehrozí, nikdo nebude po nich pátrat a dožadovat se jejich totožnosti," uvedl Hess.

Ředitel Rychnovský věří, že odboru péče o dítě brněnského magistrátu se podaří to, co na podzim, totiž najít adoptivní rodiče v průběhu dvou, tří týdnů. Tehdy nemocnice přijala chlapečka od neznámého muže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám