Hlavní obsah

Útoků na imigranty v Česku přibývá

Právo, Barbora Janáková

Vlna zpráv o hrozícím přílivu nelegálních imigrantů z afrických a asijských zemí zasáhla veřejnost. Pro mnohé Čechy to jsou nevítaní hosté. Za poslední půlrok policejní prezidium eviduje stoprocentní nárůst rasově motivovaných úmyslných ublížení na zdraví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na červencové demonstraci proti migraci v Praze se objevily makety šibenic. Policie nezasáhla a sklidila kritiku ministra vnitra i šéfa policie. Vnitřní kontrola ukázala, že policisté chybu neudělali.

Článek

Zatímco za loňské první pololetí policie v republice řešila tři rasově motivované útoky, letos za stejnou dobu musela šetřit už šest takových případů. Dva z těchto případů se staly v Praze, dva ve Zlíně, jeden se odehrál ve Středočeském kraji a jeden v Ústeckém kraji.

Lidé s odlišnou barvou pleti, kteří léta žijí a pracují v Česku, se teď bojí o své zdraví i o bezpečnost svých rodin.

Je to případ i paní M., která si na sociální síti postěžovala, že ji často kontrolují policisté, dokonce tento týden měla prokazovat, že dítě je její, což s humorem komentovala slovy, že u sebe běžně nenosí rodný list syna.

O pár hodin později byla údajně napadena v tramvaji. Útočník ji srazil ze schůdků a posléze ji kopl do hlavy. Důvodem byla její barva pleti – je mulatka. Jméno poškozené redakce zná.

Nadávají i dětem

Pocit, že nejen slovní útoky se vlivem paniky vyvolané zprávami o uprchlících stupňují, má další žena, která se rovněž ze strachu z agrese bojí zveřejnit své jméno. Se svým manželem, podnikatelem, který je původem z Afriky, žije již jedenáct let a má s ním děti.

„Manžel za ty roky, co tu žije, byl několikrát napaden,“ přiznala žena dlouhodobé problémy. V poslední době se ale situace podle jejího názoru vyostřuje, protože lidé útočí i na její děti.

„Víceméně nikdy jsem takové problémy neměla. Teď se stává, že třeba děti stojí frontu před stánkem na zmrzlinu a chlápek, co stojí za nimi, jim řekne: ,Jděte do prd... zkur... černoši‘,“ popsala situaci, která ji zasáhla.

„Popravdě mám strach z toho, co mi říkají ostatní, kteří mají těch zážitků mnohem víc, takže já se teď vyhýbám situacím, kdy by k něčemu podobnému mohlo dojít,“ uvedla.

Bojí se, že vyhrocená situace bude gradovat

„Nejvíc mě štve, že tohle bude ještě gradovat. Patrně tohle nikdo nezastaví jen tak. To bude pokračovat a budou vzrůstat počty útoků a budou lítat zápalný flašky,“ vyjádřila své obavy. Její děsivé vize přitom vycházejí z incidentů v Maďarsku a v Německu.

„Určitě bude hůř, pokud se něco nestane a někdo se k tomu nepostaví čelem a prostě nebude se zatýkat a nebude se trestat, tak to určitě bude gradovat,“ uzavřela celou záležitost.

Útoky přitom nelze brát na lehkou váhu, ačkoli jejich počet může být vyšší právě proto, že většina napadených se bojí obrátit na policii.

Vybíjejí si osobní frustrace

Podle psychologa Karla Humhala mohou být příčinou útoků na menšiny osobní frustrace jedinců.

„Když jsou ve společnosti nějaké neúspěchy, které vyvolávají tenze, napětí a stres, tak se hledá oběť,“ nastínil možnou příčinu Humhal.

„Dalším z faktorů asi je, že teď je napjatá situace, že přibývá imigrantů a že nikdo neví, co s nimi. Lidé se bojí, že třeba přijdou o práci,“ uzavřel Humhal.

Reklama

Výběr článků

Načítám