Hlavní obsah

Utajovaný šéf odboru č. 11 ministerstva financí bral vyšší plat než premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V době valící se krize, škrtů a příslibů utahování opasků ve státní správě si jeden státní úředník spadající pod resort financí přišel díky tučným odměnám v průměru až na 157 tisíc korun měsíčně. Jeho jméno se však národ nemá nikdy dozvědět, ministerstvo pouze poskytlo jeho zašifrovanou totožnost: „Ředitel odboru č. 11“. Úřad ani nevysvětlil, zač byl úředník horentními sumami odměňován.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Sídlo ministerstva financí

Článek

Se zprávou přišly čtvrteční Hospodářské noviny (HN), které se rozkrývání platů státních úředníků dlouhodobě věnují. List upozornil, že utajování podrobností o mzdách státních zaměstnanců je v rozporu s verdiktem Nejvyššího správního soudu, podle něhož se tyto údaje utajovat nesmí. Také ochránci soukromí a právníci ministerstva vnitra se již shodli, že zveřejňování mezd a odměn státních úředníků zákon umožňuje, píší HN.

V případě ředitele odboru č. 11 poukazují na fakt, že úředník bral vyšší plat než ministr i premiér, který měsíčné dostává o sedm tisíc méně.

850 tisíc na odměnách

V roce 2009 dostal neznámý ředitel odboru č. 11 od nadřízených k základnímu platu ve výši jednoho miliónu ještě mimořádné odměny v hodnotě 850 tisíc korun.

Čím si výjimečnou odměnu úředník vysloužil, resort skrývá. „Za úspěšné splnění mimořádného úkolu můžeme podle zákona poskytnout odměnu,“ odpověděl na žádost listu o zdůvodnění Štěpán Kováč z ministerstva financí.

„Sdělení pouhé částky platu či odměn nemůže poskytnout reálný obraz o tom, zda byly poskytnuty v odpovídající výši, eventuálně zda je s veřejnými prostředky nakládáno efektivně,“ argumentoval paradoxně Kováč na jiném místě oficiální odpovědi, proč nemůže jeho úřad zveřejnit ani jméno úředníka.

Odbor č. 11 není odbor 11

Z webových stránek ministerstva financí vyplývá, že nejlépe odměňovaným úředníkem by měl být ředitel rozpočtového odboru.

„Odbor 11 se podílí na tvorbě fiskální politiky státu ve střednědobém horizontu. Vytváří právní rámec pro tvorbu a realizaci státního rozpočtu a státního závěrečného účtu a závěrečného účtu kapitol. Zpracovává návrhy přístupů a východisek pro sestavení státního rozpočtu a střednědobého výhledu,“ stojí na webu ministerstva v údajích o odboru 11.

Podle tiskového mluvčího ministerstva však není odbor 11 tím, za jehož správu dostal neznámý úředník největší odměny. „Odbor č. 11 není totožný s odborem 11, je to jen pořadové číslo, nikoli název odboru,“ vysvětlil mluvčí Ondřej Jakob. Odmítl ale upřesnit, co je předmětem výkonu odboru č. 11.

„Svoji zákonnou povinnost jsme splnili,“ řekl Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám