Hlavní obsah

Úřad zjišťuje, zda Babiš nespáchal přestupek neúplným oznámením o majetku

Černošický městský úřad zjišťuje, zda premiér Andrej Babiš (ANO) nespáchal přestupek podle zákona o střetu zájmů neúplným oznámením o majetku v takzvané kauze Pandora Papers. Úředníci požádali o součinnost ministerstvo spravedlnosti, uvedl web iROZHLAS.cz. Babiš už dříve v souvislosti s kauzou odmítl, že by se dopustil čehokoliv nelegálního.

Foto: Novinky

O zjištěních týkajících se českého premiéra v rámci Pandora Papers informovala i světová média.

Článek

Kauza Pandora Papers se zabývá děním kolem společností v daňových rájích. Podle mezinárodního novinářského týmu poslal premiér Babiš na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře přes své offshorové firmy zhruba 380 milionů korun. V dokumentech souvisejících s kauzou podle webu Investigace.cz neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem.

Babiš do převodů v rámci Pandora Papers zapojil i manželku, prověří to americké úřady

Domácí

Podle zákona o střetu zájmů je přitom neúplné oznámení majetku veřejného funkcionáře přestupek, za který hrozí pokuta do výše 50 000 korun, informoval iROZHLAS.cz.

Černošický úřad proto oslovil ministerstvo spravedlnosti, které vidí v tomto případě jako takzvaný evidenční orgán. Ministerstvo by podle úřadu mělo mít možnost získat dokumenty, zda premiér vlastnil nebo vlastní nemovitosti nebo firmy v zahraničí, případně v jakém období je vlastnil.

Babiš stáhl žalobu na Černošice, páteční soud nebude

Domácí

„Následně by ministerstvo mělo posoudit, zda tyto nemovitosti nebo firmy uvedl v oznámení o majetku podle zákona o střetu zájmů a pokud nikoli, mělo by tuto informaci jako podezření z přestupku oznámit úřadu příslušné obce s rozšířenou působností," uvedl úřad na webu.

Premiér trvale bydlí v Průhonicích a příslušným úřadem obce s rozšířenou působností je pro něj Městský úřad Černošice. Černošický úřad také řešil kauzu střetu zájmů premiéra, v září mu udělil za přestupek proti zákonu o střetu zájmů pokutu 250 000 korun. Přestupek má spočívat v tom, že Babiš ovládá média. Premiér se minulý týden proti pokutě odvolal, odvolací řízení má na starost Středočeský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám