Hlavní obsah

Úřad žaluje vlastní pobočku kvůli vydání pozemků Německým rytířům

Právo, Oldřich Danda

Vedení Státního pozemkového úřadu (SPÚ) má tak velké pochybnosti, že bývalý řád Německých rytířů má právo na vrácení majetků v rámci církevních restitucí, že se rozhodlo před soudem zpochybnit rozhodnutí své pobočky v Moravskoslezském kraji.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právě tato pobočka vydala Československé provincii Milosrdných sester Panny Marie Jeruzalémské, tedy ženské větvi řádu, tři pozemky o rozloze 0,36 hektaru v obci Milotice nad Opavou ležící na Bruntálsku.

Podle ústřední ředitelky SPÚ Svatavy Maradové chtějí u soudu získat naprostou jistotu, že se jim podařilo ochránit majetkové zájmy státu.

„Nezávislý soud posoudí, zda argumenty pro vydání majetku byly dostatečně silné zejména v otázce nástupnictví řádu a posouzení vzniku majetkové křivdy vzhledem k rozhodnému období stanovenému v zákoně,“ vysvětlila Maradová.

Soudy ve velkém

Německý řád požádal hlavně na severní Moravě a ve Slezsku o 13 tisíc hektarů lesů, hrady Bouzov a Sovinec, zámek Bruntál a řadu nemovitostí. Až doposud státní instituce odmítaly majetek vydávat s poukazem na značné pochybnosti o tom, že současný řád je právním pokračovatelem historického řádu Německých rytířů, a také z důvodů konfiskace na základě Benešových dekretů.

Řád už se kvůli nevydanému majetku už začal ve velkém soudit. [celá zpráva]

Vydání tří pozemků moravskoslezskou pobočkou SPÚ se tak může pro advokáty řádu stát pádným argumentem pro to, aby soud nařídil státu postupovat obdobně i v ostatních případech.

„Schizofrenní postup”

Podle Petra Šťovíčka, bývalého šéfa SPÚ a advokáta, který zastupuje Asociaci krajů v restitučních kauzách, se stát tímto krokem střelil sám do nohy.

„Tímto svým schizofrenním postupem výrazně oslabuje SPÚ obrannou pozici státu i krajů v soudních řízeních,“ řekl Právu.

To že ústředí SPÚ zažalovalo svoji pobočku je mimořádné, ale ne neobvyklé. Již na začátku roku zažalovalo pražskou pobočku kvůli tomu, že vydala Maltézským rytířům část ze 180 lukrativních pozemků v pražské Březiněvsi.

Související téma:

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

I tehdy vedení úřadu argumentovalo tím, že si není jisto, zda byly pro vydání předloženy silné důkazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám