Hlavní obsah

Uprchlíci putující přes Česko se drží ve větších skupinách, přibylo žen a dětí

– Praha

Policie zaznamenala změnu ve složení skupin uprchlíků, kteří putují přes Českou republiku dál do Evropy. Zatímco dříve čeští policisté zachytávali malé, pěti- až osmičlenné skupinky tvořené téměř výhradně muži, v poslední době nejsou výjimkou skupiny 30 až 50 lidí, v nichž je velký počet žen a dětí. Zadrženy byly i samotné ženy s dětmi, uvedla v pondělí Kateřina Rendlová z cizinecké policie.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Policie zaznamenává v posledních dnech dvě zásadní změny trendu tranzitní nelegální migrace,“ uvedla Rendlová.

„Pouze za uplynulý víkend bylo ze 152 zajištěných cizinců 22 žen a 40 dětí. V jižních Čechách se dokonce několikrát objevily případy samotných cestujících žen s dětmi, bez mužů,“ dodala.

Od poloviny června, kdy ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nařídil zpřísnění dohledu nad pohybem běženců, se počet takto zajištěných lidí vyšplhal na 1519. Za uplynulý týden jich policisté odhalili 314, denní průměr se tak opět zvyšuje na 44 migrantů.

Drtivá většina z těchto lidí ale v České republice zůstat nechce, míří dál na západ. V Česku jsou nicméně umístěni do zadržovacích zařízení v Zastávce u Brna, Bělé pod Bezdězem či ve Vyšních Lhotách. Česko patří v EU k zemím, kde cizinci žádají nejméně o azyl.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchyt uprchlíků na pražském Hlavním nádražíVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám