Hlavní obsah

Úhrady za státní pojištěnce by se měly valorizovat podobně jako penze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda bude chtít navrhnout valorizaci plateb za státní pojištěnce o inflaci a polovinu růstu reálné mzdy. V úterý to oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

Podle predikce by se měla úhrada ze stávajících 1767 korun měsíčně zvednout příští rok na 1878 korun. V dalších dvou letech by se měla přiblížit hranici 2000 korun.

„Pacienti, lékaři, nemocnice i pojišťovny se budou už od příštího roku moci spolehnout na každoroční pravidelné navyšování na základě růstu inflace a reálné mzdy,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Predikovatelnou valorizaci úhrad ocenil šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek.

Princip valorizace úhrad má přispět stabilizaci systému zdravotního pojištění. Státními pojištěnci jsou děti, senioři či nezaměstnaní.

Poslanci posunuli novelu ke snížení plateb za státní pojištěnce do výborů

Domácí

S návrhem hodlají vládní strany seznámit sněmovní opozici. Ta se nedávno bránila snížení úhrad za státní pojištěnce na loňskou úroveň. Tvrdila, že dojde k omezení dostupnosti a kvality zdravotní péče. To koalice odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám