Hlavní obsah

Uhodí mrazy, bude až minus 15 stupňů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Krásné téměř jarní počasí s teplotami, které lámaly dlouhodobé teplotní rekordy, zřejmě skončilo. Zima se přihlásí o slovo již tento víkend, kdy by v noci mělo být až -15 stupňů.

Foto: Aleš Ovesný

Halloween 2017

Článek

"Už od středy se začne postupně ochlazovat a nápor zimy očekáváme od soboty do úterý, kdy by mělo být v noci -5 až -10 stupňů, ojediněle na sněhové pokrývce až -15 stupňů a přes den -4 až 1 stupeň Celsia," řekl Právu v pondělí Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Všechno způsobí studená fronta, která k nám ve středu pronikne a za ni dostaneme pozdrav arktického vzduchu. Už ve středu bude polojasno, postupně od západu oblačno, v Čechách dešťové přeháňky, na horách sněhové. Ráno lze očekávat mlhu nebo nízkou oblačnost a v noci teploty poklesnou na 2 a -2 stupně, což může někde vytvářet náledí. Odpolední maxima dosáhnou 5 až 9 stupňů Celsia.

Ve čtvrtek bude o něco chladněji a přidají se i sněhové přeháňky, na Moravě ještě sníh s deštěm. Odpolední teploty budou 2 až 6 stupňů a páteční odpolední teploty 0 až 4 stupně Celsia. Sněhové přeháňky budou jak ve čtvrtek, tak v pátek.

Sněhu moc nebude

Ústav v pondělí vydal i dlouhodobou předpověď na 30 dní dopředu. Její úspěšnost je jenom 65 procent, a proto ji nelze považovat za přesnou, ale spíše orientační. Podle ní do 10. února bude období srážkově i teplotně průměrné, to znamená, že naprší nebo nasněží zhruba 36 mm srážek, tedy 36 litrů vody na metr čtvereční a průměrná teplota bude -0,9 stupně.

Od 21. do 31. ledna se očekává polojasno až oblačno, místy sněhové vločky. Noční teploty -2 až -8 stupně, v místech se sněhovou pokrývkou až -10, nejvyšší odpolední -2 až 4 stupně Celsia.

Od 1. do 10. února by mělo být polojasno až oblačno, místy déšť nebo déšť se sněhem. Noční teploty 1 až -5 stupně, odpolední 1 až 7 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám