Hlavní obsah

U nikoho ze 17 pacientů se SARS nepotvrdil

Novinky, Václav Pergl
PRAHA

V ČR bylo s podezřením na smrtící zápal plic již bylo hospitalizováno 17 pacientů, z toho dvě děti. U nikoho z nich se nemoc nepotvrdila a 14 pacientů bylo propuštěno do domácího léčení. Právu to řekla ve čtvrtek ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Foto: Jana Krotilová

pochod Chomutovských ostrostřelců a mažoretek z Března

Článek

"V nemocnici v Praze a Brně máme na pozorování tři pacienty, jejich stav se zlepšuje a nic nenaznačuje, že by měli onemocnění typu SARS," řekla ministryně. Dodala, že pacienti jsou sledováni i po propuštění domů.

Součková informovala, že předložila na bezpečnostní radě státu projekt na zlepšení vybavenosti infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka, kde se případy obzvlášť nebezpečných nákaz soustřeďují, a to nejen s podezřením na SARS, a i jiné infekční onemocnění. "Jde o to zamezit průniku vzduchu z pokojů do chodeb a zajistit v pokojích podtlak, aby se infekce nešířila do dalších prostor. Personál má být vybaven speciálními ochrannými pomůckami," uvedla Součková a dodala, že "izolační prostředí pro civilisty by mělo odpovídat izolační jednotce podle parametrů ministerstva obrany."

Letušky mají používat roušky

Personál v letadle, pokud by se podezření na SARS vyskytlo u cestujícího, má učinit izolační opatření a používat při styku s cestujícími roušku.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace na světě je dosud evidováno 2223 případů SARS, 78 pacientů zemřelo. Nejvíce nemocných má Čína, v Evropě onemocnělo 21 lidí v devíti zemích - Belgii, Francii, Německu, Itálii, Irsku, Rumunsku, Švýcarsku, Španělsku a Velké Británii. Zatím není hlášeno žádné úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám