Hlavní obsah

U Mikulčic se utábořili staří Slované, ukázali jak se před 11 stoletími bojovalo

Právo, Milan Vojtek

Představit běžný život obyvatel Evropy před více než jedenácti sty lety se pokouší kmenový svaz Styrke. Během svátků sv. Cyrila a Metoděje a památky Jana Husa měli připravený bohatý program pro návštěvníky slovanského hradiště Mikulčice.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ikázky boje starých Slovanů předváděné návštěvníkům slovanského hradiště Mikulčice

Článek

Co chcete vidět, čestný boj, nebo zradu,“ ptá se Zbyněk Buchtela přihlížejících, kteří v den svátku Cyrila a Metoděje zavítali na hradiště Valy u Mikulčic na Hodonínsku. „Nepřekvapili jste,“ reaguje na volbu bitvy plné zrady a útoku ze zálohy od diváků. V dalším kole ukázek střetů mezi starými Slovany a nájezdníky ale došlo také na čestný souboj válečníků.

Zadýchaný a zpocený v těžké zbroji pak odpovídal na dotazy zvědavců. „Kolik to váží? Kroužky asi osm, prošívanice čtyři, přilba dva, zbraně taky dva kilogramy. Případně pak ještě štít a to jsou další čtyři kila. Takže když se to vezme kolem a kolem, je to hned dvacet kilo váhy do bitvy. Ono taky záleží, jak to má kdo kombinované a jakou společenskou vrstvu chce v roli bojovníka prezentovat. Jiná je výzbroj slovanského sedláka, odvedence do zbraně, jiná vikingského či slovanského družiníka v plné zbroji,“ dodal.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ikázky boje starých Slovanů předváděné návštěvníkům slovanského hradiště Mikulčice

Meče musí být z kvalitní oceli

Bitva válečníka v plné zbroji, jak ji předvedli členové svazu Styrke, je náročná. „Podle kamarádů, co máme v armádě, je ta zátěž srovnatelná s tím, co musí tahat dnes vojáci v Afghánistánu,“ řekl.

Prošívanice, oblečení z mnoha vrstev látky je vlastní výroby, kroužky na zbroj, chránící trup bojovníka, se dají objednat. K dispozici jsou plastové napodobeniny, nebo lehké kroužky z hliníku, nicméně podle příznivců historie správnou volbou je jedině autentický materiál. „Meče a zbraně mají být z kvalitních ocelí. Nesmí být překalené, aby nepraskaly. Nesmí být ani z nekvalitního železa, aby se na nich při boji nedělaly záseky. Navíc meč ani dnes není levná záležitost, je to otázka několika tisíc korun,“ připomněl bojovník.

Boj v duchu starých Slovanů, Vikingů a dalších Evropanů někdy bolí. I když proti předkům si dnes bojovníci chrání ruce rukavicemi a používají i další pomůcky, i tak občas přibude nějaká modřina, boule či šrám. „Modřiny bývají, občas i složitější zranění. Ale v pátek odjedu domů a v pondělí jdu na čtyřiadvacítku do práce. A ještě do nemocnice. Jsem chirurg. Co si tady rozsekám, to si pak spravím. Přeháním, samozřejmě si dáváme pozor,“ dodal Buchtela.

Kmenový svaz Styrke má sídlo v Pardubicích, jeho základ ale tvoří lidé z Mikulčic a okolí. Další přijíždí třeba od Vsetína, či z jižních Čech. Základem jsou přátelé, kteří se znají ze škol. Letos mají v plánu čtyři akce v Mikulčicích, jezdí třeba na Pohansko, do Prahy a podobně. „Máme štěstí, že nám tady muzeum pomáhá a umožní nám akce s ukázkami. Tentokrát jsme jimi zpestřili nejen svátek Cyrila a Metoděje, ale taky zabavíme děti při setkání vinařů na hradišti,“ dodal Buchtela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám