Hlavní obsah

U Hrabalovy chaty je nával

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v historii se mohou během soboty lidé podívat do někdejší chaty Bohumila Hrabala v Kersku. Od smrti spisovatele uplynulo v tomto týdnu 25 let a při té příležitosti Středočeský kraj, který chatu nedávno odkoupil, zpřístupnil její interiéry. V nich zatím téměř nic není, expozici teprve připravuje Polabské muzeum, i tak ale malý domek v osadě na Nymbursku přitáhl téměř tisícovku lidí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Fronta k chatě Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku

Článek

Hned v sobotu dopoledne se sem začali sjíždět lidé z různých částí regionu. Auta lemovala silnici v několika kilometrech a fronta zájemců o prohlídku se ke vstupním dveřím domku táhla až od hlavní silnice.

„Čekali jsme přes hodinu a ono tam nic není,“ smál se mladý návštěvník z Prahy. „I tak se mi to ale líbilo, Hrabal byl hodně slavný a až tady udělají expozici, přijedu zase. Je to tady hezké místo,“ dodal mladík, který sem přijel i s přítelkyní a dalšími kamarády.

V Hrabalově chatě je už pár kusů jeho nábytku

Cestování

Bohumil Hrabal s manželkou koupili chatu v lesích v roce 1965 za spisovatelovy literární honoráře. Trávil tady více než třicet let. „Nejraději psal venku na lavičce pod stromy nebo v prosklené verandě,“ uvedl ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Ten při přebírání chaty od původních majitelů v garáži objevil ještě několik původních kusů nábytku, který je teď k vidění v kuchyni chaty.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Bohumil Hrabal (vlevo) v roce 1994 s francouzským hercem Philippem Noiretem při natáčení filmu Příliš hlučná samota

Hrabalovi byli bezdětní a domek odkázal spisovatel sousedům, kteří se o něj starali v posledních letech jeho života. Právě od nich nedávno Středočeský kraj chatu s pozemkem o rozloze 3500 metrů čtverečních koupil za 9,9 milionu korun.

Podle představ kraje a muzea by se měla chata vrátit do podoby, v jaké ji zanechal Hrabal. „Mělo by to tady vypadat, jako by Hrabal právě odešel do lesa na houby nebo do hospůdky,“ mínil nymburský historik Pavel Fojtík, který byl ze sobotního zájmu lidí nadšený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám