Hlavní obsah

Týden bude deštivý, ale o víkendu opět přijde léto

Po prvním tropickém dni čeká Česko týden plný zpočátku bouřek a později dešťových přeháněk. Odpolední teploty se však budou držet většinou nad 20 stupni, informovala v pondělí Dagmar Honsová z Meteopressu. Slunečné a teplé letní počasí se podle ní vrátí o víkendu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přestože se v týdnu oproti neděli ochladí, minulostí jsou již mrazivá rána. To poslední přitom bylo právě v neděli, kdy na Jizerce naměřili –1 stupeň, zatímco odpoledne v Řeži u Prahy zaznamenali tropických 31 stupňů. Tropické teploty by mohly ještě v pondělí panovat na Moravě a ve Slezsku, kde vystoupí na 26 až 30 stupňů, v Čechách už jen na 23 až 27.

V pondělí ráno bylo jasno až polojasno, odpoledne ale bude oblačnosti přibývat v souvislosti s příchodem studené fronty, která odpoledne a večer přinese na západ území déšť a bouřky. „Fronta přijde do teplého a vlhkého vzduchu, takže se na ní budou tvořit intenzivní bouřky, které mohou být doprovázeny přívalovými dešti, napršet může až 35 milimetrů. Hrozí i krupobití a vítr by mohl zesilovat až na 75 kilometrů v hodině,“ řekla Novinkám Honsová. Do půlnoci by se měly bouřky rozšířit na většinu Čech. „S bouřkami se budeme setkávat celý týden, ale v pondělí by měly být nejintenzivnější,“ dodala.

Před nebezpečím intenzivních bouřek vydal v neděli výstrahu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). [celá zpráva]

V úterý budeme potřebovat na celém území České republiky deštníky. Převládat by měla zatažená obloha a hlavně na Moravě a ve Slezsku se ještě budou vyskytovat bouřky. Teploty po ránu klesnou na 14 až 10, ty odpolední budou opět rozdílné, na západě 18 až 22, na východě 21 až 25.

Od středy do konce týdne se budeme nacházet v nevýrazném tlakovém poli. Charakteristické pro tyto dny bude střídání polojasné oblohy dopoledne a odpolední přibývání oblačnosti i srážek.

Ve středu tak bude zpočátku dne polojasno, postupně až oblačno, místy s přeháňkami nebo bouřkami. Ranní teploty klesnou na 12 až 8 stupňů, odpoledne vystoupí na 19 až 23.

Čtvrtek opět začne s polojasnou oblohou, během dne ale bude až oblačno, odpoledne se ojediněle objeví přeháňky nebo bouřky. Teploty v ranních minimech spadnou k 13 až 9 stupňům, odpoledne se vyšplhají na 21 až letních 25.

Ve stejném duchu se bude odehrávat i pátek, bude polojasno, postupně až oblačno, ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami. Po ránu teploměry ukážou 14 až 10 stupňů, odpoledne 22 až 26.

Slunečné letní počasí se vrátí o víkendu, kdy má být polojasno. Příjemné ranní teploty 17 až 13 stupňů budou střídat neméně příjemná odpolední maxima 23 až 27 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám