Hlavní obsah

Transsexuálce odvolání do armády nevyšlo

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústřední vojenská nemocnice v Praze zamítla odvolání transsexuálky Jaroslavy Brokešové. Té se nelíbilo, že jí lékaři nemocnice nedali potřebné osvědčení k přijmutí do armády, ačkoli zvládla požadované testy.

Foto: Luboš Ibrmajer
Článek

 Nemocnice odvolání zamítla a postoupila případ komisi v Hradci Králové. Podle posudkového lékaře z Ústřední vojenské nemocnice Vladimíra Koreně je armáda výběrová organizace, a je tedy na ní, po kom sáhne.

Brokešová podle Koreně nesplňuje zdravotní klasifikaci, aby byla přijata. Dodal, že za odmítnutím Brokešové jsou i jiné problémy než transsexualita, které nemůže zveřejnit. "Fyzické problémy to nejsou, vždyť sama říká, co všechno zvládne. Paní je stavěná velice dobře, je vysoké postavy a fyzicky je odolná," poznamenal Koreň.

Hlavním problémem podle něj je fakt, že Brokešová vyžaduje dlouhodobější lékařský dohled. "Obecně nebereme lidi, kteří jsou odkázáni na přísun určitých léků, to máte jako poruchu štítné žlázy, která potřebuje pravidelný přísun hormonů, lidi s tímto onemocněním také nepřijímáme," řekl lékař Právu.

Podle tiskového oddělení ministerstva obrany proti rozhodnutí královéhradecké komise již nebude odvolání. Brokešová se již vyjádřila, že pokud ji armáda nevezme kvůli její transsexualitě, bude ji žalovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám