Hlavní obsah

Transplantace bez hranic: čeští lékaři poprvé provedli párovou výměnu ledvin s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a ze dvou izraelských nemocnic provedli v prosinci první párovou výměnu ledvin mezi oběma zeměmi. Nový orgán při ní získali tři příjemci z České republiky a tři z Izraele.

Foto: Ilustrační foto archív IKEM

Na pražský Institut klinické a experimentální medicíny IKEM připadá 60 procent všech transplantačních výkonů u nás.

Článek

Je to poprvé, co se párová výměna uskutečnila s mimoevropskou zemí, řekl na tiskové konferenci ředitel IKEM Michal Stiborek. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) to dokazuje nadstandardně dobré vztahy mezi Českem a Izraelem.

IKEM v srpnu podepsal memorandum o spolupráci při transplantacích ledvin od žijících dárců s Izraelem. Podle Stiborka je velký úspěch, že se první párová výměna uskutečnila už po necelých čtyřech měsících. Ukazuje to podle něj na výbornou spolupráci lékařů z obou zemí.

Poprvé od roku 2000 vědci odhalili nový kmen HIV

Věda a školy

Uskutečněná transplantace podle Stiborka zvyšuje naději pro české pacienty, že vhodného dárce ledviny naleznou. Lékaři z Izraele dopravili do Česka jednu ledvinu a obratem odletěli zpět s orgánem od českého dárce.

Výměna zlepšila život šesti pacientům

Lékař Jiří Froněk z IKEM, který na české straně transplantace prováděl, zdůraznil, že jedna párová výměna umožnila sestavit řetěz transplantací, který ve výsledku zlepšil život šesti pacientům.

Zdrojem lidské tasemnice jsou patagonští pstruzi, potvrdili čeští vědci

Věda a školy

Párové výměny nemocnice zavedly v případech, kdy se ledvina, kterou se rodinný příslušník rozhodne nemocnému věnovat, pro jeho příbuzného nehodí například kvůli jiné krevní skupině, ale najde se vhodný příjemce jinde. Česko už od roku 2016 takto spolupracuje s Rakouskem, letos uzavřelo dohodu i s Izraelem.

Důkaz vysoké úrovně české medicíny

Podle Petříčka provedená operace navazuje na tradičně dobrou česko-izraelskou spolupráci. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se díky projektu posouvá potenciál české transplantologie.

Brněnští vědci sestrojili přístroj, který má výrazně zrychlit magnetickou rezonanci

Věda a školy

Izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron uvedl, že poprvé získali izraelští pacienti ledvinu od žijícího dárce z cizího státu právě v této rámci párové výměny. Je to podle něj důkaz vysoké úrovně medicíny v Česku i v Izraeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám