Hlavní obsah

Topolánek přiznal: Můj eurorealismus slábne, v Unii nás berou vážně

Novinky, Jaroslav Soukup

Premiér Mirek Topolánek se přiznal, že jeho "letitý eurorealismus" postupně slábne díky českému předsednictví Radě EU. Topolánek to napsal v online chatu na webu předsednictví s tím, že ho překvapuje, jaká váha je přikládána názorům ČR "přestože jsme střední, nebo malá země". Zahraničním diskutérům také slíbil, že je naučí chápat český humor.

Článek

"To, že jsou naši politici v zahraničí vnímáni dobře, neznamená nic jiného, než že jsou dobří. V české kotlině je toto neodpustitelným dědičným hříchem," napsal Topolánek a neopomněl toto své tvrzení opatřit grafickým symbolem rozesmátého obličeje, který dobře znají například uživatelé mobilních telefonů.

"Trochu mě zaskočilo to, že přestože jsme střední, nebo malá země, tak naše názory jsou brány velmi vážně. V tomto smyslu se postupně oslabuje můj letitý eurorealismus," napsal premiér a podotkl, že doma obvykle není nikdo prorokem.

Chybí nám možná větší sebevědomí, větší národní hrdost a možná trochu sebereflexe.
Premiér Mirek Topolánek

K budoucnosti EU premiér napsal, že mu více než co jiného připomíná "koncept babylonské věže". Reagoval tak na dotaz pisatele, kterého zajímalo, zda je Topolánkovi bližší koncept uspořádání Spojených států nebo švýcarské federace. Evropanům podle Topolánka chybí společná identita, která je vlastní právě Američanům.

Dokud nebude takováto identita vlastní i evropanům, bude dle premiéra celý projekt EU umělý. Topolánkova vize Unie je proto postavena na otevřenosti, flexibilitě a zároveň dodržování jasných pravidel. Premiér připustil, že to podle něj nyní není stoprocentní pravda, ale přesto zůstává optimistou.

Věří, že Unie zvládne i další zatáčku 

Topolánek přirovnal nynější situaci Unie k cyklistovi uprostřed pelotonu. "Není pravdou, že svět zkolabuje, když tento cyklista, přestane šlapat do pedálů. Jedeme z kopce a odpočíváme, občas se dokonce snažíme šlapat na brzdu. Věřím, že zvládneme projet i příští zatáčkou a že to bude zatáčka doprava,"  zažertoval si premiér.

Premiér též napsal, že ČR nyní čeká "několik hektických týdnů". Jednou z klíčových událostí bude dubnová návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Topolánek odmítl veškeré spekulace o programu návštěvy s tím, že - "Celá návštěva se teprve připravuje a definitivní je pouze začátek, který proběhne oficiálně na Pražském hradě. Formát nedělního jednání v Kongresovém centru a to, že Barack Obama přednese v Praze evropský projev roku."

Pochopit český humor je někdy složité, do konce českého předsednictví vás to nepochybně naučím...
Premiér Mirek Topolánek

Závěr diskuze se čtenáři premiér trochu odlehčil a především pro zahraniční diskutéry dodal: "Již jsem si na ty naše chatové diskuze zvykl, vím, že pochopit český humor je někdy složité, do konce českého předsednictví vás to nepochybně naučím." Všechny však ujistil, že předsednickou roli bere velmi zodpovědně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám