Hlavní obsah

Topolánek opět šéfuje firmě, kterou zakládal, ta získala státní zakázku

Bývalý premiér i předseda ODS Mirek Topolánek se stal generálním ředitelem firmy VAE Controls, kterou v minulosti pomáhal založit. Díky bývalým společníkům a svým kontaktům v zahraničí se během několika měsíců stal z konzultanta firmy jejím generálním ředitelem. Uvedl to časopis Týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek

Článek

"Má na starosti náš celosvětový byznys, korporátní řízení celého holdingu," sdělil Týdnu spolumajitel VAE Controls Group Leo Matloch. Podle něj se firma s Topolánkem dohodla loni koncem léta. Na místo nastoupil přede dvěma měsíci. Topolánek vlastnil dříve ve VAE čtvrtinový podíl, který podle svých slov prodal v roce 2005 za 2,5 miliónu korun.

Podle časopisu však Topolánkovo nové angažmá ve firmě vyvolává otázky, například, zda toto místo nedostal za odměnu. Firma prý dosud nevyhrála žádnou státní zakázku, ale uspěla hned, jak Topolánka angažovala. Šlo o soutěž Správy státních hmotných rezerv na modernizaci skladu pohonných hmot v Heřmanově Městci za 124 miliónů korun.

Majitel firmy ale souvislost s Topolánkovým nástupem odmítá. Topolánek podle něj s touto zakázkou neměl nic společného. Firma také tvrdí, že v jeho náplni práce není jakákoli forma lobbingu. Topolánek prý hodně cestuje do zahraničí, kde komunikuje s partnery VAE a uzavírá kontrakty, uvedl Týden.

Konzultant i kandidát na šéfa agentury pro energii

Od loňského podzimu Topolánek také spolupracuje se slovenskou skupinou CTY Group. "Pan Topolánek je nadále v roli konzultanta naší společnosti, respektive mé osoby. Na starosti má lehké strojírenství," potvrdil Týdnu generální ředitel holdingu CTY Ondrej Oravec.

Topolánek se v nedávné minulosti ucházel také o kandidaturu na generálního ředitele Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Kandidaturu však stáhl a odůvodnil to tím, že se EU nedohodla na jednom kandidátovi.

Předsedou koaliční vlády byl až do jara 2009, kdy Sněmovna na návrh opozice vyslovila jeho vládě nedůvěru. Do loňského roku byl předsedou ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám