Hlavní obsah

Topolánek odpočíval ve vile, jejíž prodej zprostředkovala skupina J&T

Právo, Jakub Troníček

Jméno finanční skupiny J&T se objevilo v pozadí letošní dovolené bývalého premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka v Toskánsku. J&T je navíc vlivným hráčem na energetickém poli a patří mezi spojence ČEZu. S vrcholnými představiteli této firmy se měl Topolánek na dovolené setkat.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Bankéř J Ondřej Popelka podle MF Dnes letos na jaře zprostředkoval koupi luxusní vily v letovisku Monte Argentario. Za dva milióny euro (asi 50 miliónů korun) ji 19. března získala lichtenštejnská společnost Raben Anstalt.

Ve vile trávil dovolenou Topolánek s rodinou a blízkým přítelem Markem Dalíkem.

Podle vyjádření mluvčího banky Jiřího Málka koupila J dům pro svého klienta, který nechce být veřejně známý. "Pan Popelka u nás pracuje jako privátní bankéř a jeden z jeho klientů mu dal plnou moc, aby pro něj vilu v Toskánsku koupil," řekl listu Málek.

Spekuluje se přitom, že skutečným majitelem je právě Dalík. Ten to však odmítl. Pro Právo uvedl, že má k dispozici smlouvu a platební příkaz na pronájem luxusní vily, kde spolu s Topolánkem svou dovolenou v Toskánsku trávil. „Dokumenty už mám u sebe a jsem připraven je ukázat,“ řekl Právu Dalík.

Služeb J využil Topolánek při dovolené již vloni

Spojení bývalého premiéra Topolánka a skupiny J, která má zájem o privatizaci ruzyňského letiště, se přitom neobjevuje poprvé. Vysvětlovat své kontakty s touto společností musel už po své loňské dovolené na Sardinii, kam letěl s exministrem dopravy Alešem Řebíčkem letadlem společnosti ABS Jets, která patří do finanční skupiny J

Později si tam s jedním z klíčových manažerů J Dušanem Palcrem zahrál golf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám