Hlavní obsah

TOP 09 tlačí na Dobeše nejen kvůli Bátorovi, ale i školníkům a maturitám

Právo, Marek Přibil

TOP 09 stupňuje tlak na ministra školství Josefa Dobeše (VV). Nejprve se po středečním jednání vlády velmi ostře vyjádřil ministr financí Miroslav Kalousek na konto personálního šéfa školství Ladislava Bátory, když jej označil za rasistu. Šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zase řekl, že předseda Akce D.O.S.T je pomatenec. Naposledy se TOP 09 do Dobeše obula kvůli plánovanému snižování mezd nepedagogických pracovníků škol.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

Ministerstvo prý s šetřením zaspalo, peníze šlo uspořit třeba na maturitách nebo odměnách zaměstnanců. Škrtání na platech školníků a kuchařek je podle poslanců TOP 09 nesystémové a ukazuje bezradnost ministerstva.

„Je absolutně nepřijatelné hledat úspory tak, že opakovaně snížím platy lidí, kteří jsou pro chod školství důležití a kteří se nemohou bránit,“ uvedla šéfka školského výboru Sněmovny Anna Putnová (TOP 09).

Dobeš oznámil, že nedostane-li přidáno 1,5 miliardy, škrtne na platech nepedagogických pracovníků škol 700 miliónů. To by znamenalo, že jim plat klesne o pět procent. Už letos přitom hospodářkám, uklízečkám a dalšímu personálu škol klesly platy o deset procent, jejich průměrná mzda činila v prvním čtvrtletí tohoto roku 13 tisíc. Dobeš chce škrty ušetřit čtyři miliardy korun, ty totiž slíbila vláda přidat v roce 2012 na platy učitelů.

Na motorky peníze našel

„Popuzující v této souvislosti je, že ministr Dobeš před nedávnem věnoval 20 miliónů korun na akci Velká cena Brno. Pokud by se pak ministr choval systémově, našel by úspory. Počet úředníků ministerstva se dlouhodobě nesnižuje, projekt státních maturit je předražený a také peníze z evropských fondů se takřka nečerpají nebo se čerpají neúčelně,“ upozornil šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Poslanci také Dobeše vyzvali, ať v souvislosti s šetřením zveřejní výši odměn svých zaměstnanců. Loni totiž vyšlo najevo, že Dobeš svým manažerům rozdal statisícové odměny.

„Za špatné čerpání fondů může Vitula“

Ministr, který ve čtvrtek stejně jako ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že peníze navíc pro učitele není kde brát, se brání: „Je nepochopitelné, že si poslanci TOP 09 nedokážou spočítat přínos, který Velká cena Brno přináší, a to nejen v oblasti sportovní, ale především ekonomické. Stejně tak nepochopitelná je angažovanost poslankyně Jihomoravského kraje Anny Putnové v kampani proti této akci.“

K výhradě na předražené maturity řekl, že hned při svém nástupu nechal zpracovat audit. Výsledky zveřejnil a předal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Dodal, že v roce 2011 snížilo školství počet úředníků o 18 procent, ačkoli požadavek byl pouze 10 procent.

Nesouhlasí ani s tvrzením, že nedochází k čerpání prostředků z EU. „Je opovážlivé a nemístné tvrdit, že Evropské fondy nejsou jedním z koaličních partnerů čerpány, když všichni víme, že ke zpoždění čerpání prostředků z Evropských fondů došlo za Jana Vituly (TOP 09), který měl dříve na ministerstvu v gesci tuto oblast,“ uvedl Dobeš.

Kvůli možnému snižování mezd už vystoupily školské odbory. Chtějí se obrátit přímo na premiéra Petra Nečase (ODS). Jejich požadavky podpořila i soc. dem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám