Hlavní obsah

Tohle nesedí. Policie popřela, že by doprovodila Vondráčka k prezidentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie popřela, že by její příslušník ve čtvrtek doprovodil předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) k prezidentu Miloši Zemanovi. Šéf dolní komory navštívil hlavu státu v doprovodu hradního kancléře Vratislava Mynáře. Vondráček nejprve řekl, že ho policista dovedl až na pokoj, později se opravil, že s ním šel jen půl cesty. Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky by měl Vondráček na post šéfa Sněmovny okamžitě rezignovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Článek

„Policie České republiky pana předsedu Poslanecké sněmovny k prezidentu republiky nedoprovázela. Pan předseda navštívil pana prezidenta v doprovodu hradního kancléře, který byl v té době již na místě,” reagovala policie na dřívější vyjádření Vondráčka na Twitteru.

Vondráček odpoledne zveřejnil prohlášení na sociálních sítích k průběhu kritizované návštěvy u prezidenta Zemana, který je hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Prezident mě sám pozval. Baví ho zprávy, že je mrtvý, řekl Vondráček

Domácí

„U vstupu mě vyzvedla ochranná služba policie ČR a zavedla mě až do pokoje pana prezidenta, přičemž Miloš Zeman mě hned zdravil a zval dál,” uvedl mimo jiné.

Vondráček: Je to nedorozumění, nelhal bych

„Nejsem člověk, který by lhal, vymýšlel si. Navíc z respektu k panu prezidentovi, jeho úřadu, ale i k veřejnosti bych si nic takového nikdy nedovolil,” prohlásil.

V reakci na vyjádření policie napsal Vondráček Novinkám, že se jedná o nedorozumění.

„Policista mě vyzvedl u vchodu do pavilonu a zavedl na oddělení. Sám bych netrefil. Na oddělení byl přítomen pan kancléř a vzal mě na pokoj s panem prezidentem. Policista se mnou na pokoj nešel,” vysvětlil v SMS.

V původním vyjádření uvedl, že ho služba zavedla až na pokoj.

Je podpis prezidenta z ARO pravý? Prověří to žalobci a policie

Krimi

Vondráčkova návštěva upoutala již ve čtvrtek odpoledne pozornost samotné nemocnice, podle které prezidenta navštívil bez dovolení jeho lékaře. ÚVN následně požádala policii, aby už žádné další nepovolené návštěvy k prezidentovi nepouštěla.

Za návštěvu ho dále zkritizoval i premiér Andrej Babiš (ANO). „Nevnímám to vůbec dobře, je to velká chyba kolegy Vondráčka, který mě o návštěvě neinformoval,” uvedl Babiš.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl v pátek odpoledne na tiskové konferenci, že by měl Vondráček na post šéfa Sněmovny okamžitě rezignovat.

Lidovci pak uvedli, že nebudou hlasovat ani pro jeho účast v předsednictvu nově formované dolní komory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám