Hlavní obsah

Tlustý podle podnikatele zpronevěřil miliónový dar pro ODS

Aktualizováno

Vlastimil Tlustý čelí dalšímu nařčení. Trestní oznámení na něj podal podnikatel Karel Takáč. Ten tvrdí, že poslanec zpronevěřil pět miliónů korun určených pro ODS. Informoval o tom internetový server Týden.cz. Takáč je souzený za vytunelování fondu KTP Quantum. Je podezřelý, že okradl klienty o 3,5 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý

Článek

Takáč počátkem září navštívil centrálu ODS a požádal o revizi svých sponzorských darů. Na soupisu peněžních příspěvků, které měl v minulosti poskytnout ODS, nenašel pět milionů korun, které podle svých slov poskytl straně v roce 2002.

"Podal jsem trestní oznámení na neznámého pachatele. Peníze jsem na přelomu let 2001 a 2002 předal Vlastimilu Tlustému, ale nevím, zda se stala chyba u něj nebo v ODS,“ řekl Týdnu Takáč. Ten nechce prozradit, zda má důkazy. Podle svých slov chce, aby se věcí zabývala policie, nikoli média.

Tlustý na dotaz Práva reagoval: "Štvanice pokračuje. Stíhaný člověk po sedmi letech, a to zrovna teď, přichází s tímhle tvrzením. Já jsem nikdy od nikoho žádné peníze v hotovosti jako sponzorský dar pro kohokoli, ani pro ODS, nepřijímal.“

V roce 2001 měla ODS podle Tlustého přesné vnitřní mechanismy pro přijímání darů, které vylučovaly možnost přinést peníze v hotovosti.

Manažer ODS o daru nic neví

Hlavní manažer ODS Jan Kočí na dotaz Práva potvrdil, že se Takáč před časem skutečně ve stranické centrále o svůj údajný dar zajímal. Kočí podle svých slov o zmíněném daru netuší. Na dotaz, zda Takáč někdy mezi sponzory figuroval, odpověděl: "To nejsem schopný říct, pravděpodobně ano.“ Mohlo podle něj jít o dar poskytnutý právnickou osobou.

V roce 2002 byl hlavním manažerem současný poslanec Václav Mencl. Ten si je podle svých slov jistý, že částka nepřišla do stranické centrály, nevyloučil však, že podobný dar mohla obdržet některá z oblastních ODS.

Mencl však celý případ zpochybnil: "To, že zrovna teď si někdo vzpomene, že dal Tlustému pět miliónů, a ptá se, jestli to je v účetnictví, to si vzpomněl teda brzo.“ Mencl nechápe, jak by mohl podnikatel dát někomu peníze bez smlouvy. "To je na můj vkus příliš,“ dodal.

Takáč tvrdí, že jej k nápadu na revizi darů přivedl právě předcházející rozhovor s Kočím. Prý chtěl od Kočího zjistit pro jednoho svého přítele, jak se nyní poskytují sponzorské dary. "Mluvil jsem o tom, že i já jsem v minulosti poskytl dar, ale manažer strany si na mé jméno a takovou částku nemohl vzpomenout. Tak jsem si to šel pro jistotu zjistit,“ popsal Takáč.

Premiér Mirek Topolánek naznačil, že příběh Takáče může být pravdivý. „Považuji to za možné,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám