Hlavní obsah

Noste pořádně roušky, choďte na testy a dodržujte opatření, apeloval Babiš na Čechy

Praha

Premiér Andrej Babiš apeloval na sobotní mimořádné tiskové konferenci, aby lidé dodržovali opatření proti šíření koronaviru. Především, aby provozovatelé zavírali restaurace ve 20.00 a lidé se před nimi neshlukovali. Současně žádá všechny, kteří mají jít na testy, aby se na ně dostavili. Za pátek totiž přibylo 8618 potvrzených případů nákazy, což je dosavadní rekord.

TK premiéra Andreje BabišeVideo: ČTK

 
Článek

„Je vidět, že klienti zůstávají kolem restaurací, nedodržují vzdálenosti. Chápu, že mladí lidé se chtějí bavit, ale jsme v situaci, která je vážná," řekl.

Premiér Babiš vyzval lidi, aby nosili řádně roušky i na nose. „Je nutné, abychom přesvědčili, především mladé lidi, že je to vážné. Není to o této vládě, ale o budoucnosti, o ekonomice,” řekl Babiš.

V sobotu večer bude ještě jednat ministr Prymula s expertní epidemiologickou skupinou, poté bude jednat s Babišem. V pondělí ráno bude zasedat bezpečnostní rada státu. Rozhodnutí o zavedení tzv. lockdownu bude podle premiéra na expertech, názor epidemiologů bude akceptovat. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout příští týden, nejspíš už na jeho počátku.

Babiš dodal, že si ekonomiku zavřít nepřeje. „Ale pokud budou predikce, že to nemocnice nezvládnou, tak to nemůžu vyloučit,” uvedl. „Budeme akceptovat rozhodnutí expertů. Nepřejeme si izraelský nebo italský scénář, ale ten nárůst je obrovský,” řekl.

Prymula: Nárůst počtu nakažených je enormní, opatření se musí zpřísnit

Koronavirus

Stát současně shání lidi do call center ke covidu-19, aby pomáhali s dohledáváním kontaktů nakažených. Potřebuje jich asi 500. Premiér proto požádal firmy, které mají vyškolené operátory, aby se přihlásily na úřady.

Nárůst počtu nakažených má podle ministra Prymuly exponenciální charakter současného vývoje epidemie covidu-19 v Česku. Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí jeden infikovaný nakazí, se zvýšilo na 1,4, což indikuje nutnost zpřísnění opatření. Podrobnosti Prymula nesdělil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám