Hlavní obsah

Testované děti musí mít stále roušky, v restauracích nikdo nic nekontroluje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se epidemická situace zlepšuje a v desetimilionové České republice přibývají denně desítky či jednotky stovek případů nákazy koronavirem, děti ve školách, které se pravidelně testují, stále musí trávit vyučování v rouškách. A tak zatímco v restauraci či baru lze posedět bez dalších omezení s vědomím, že vyžadovaný test je toliko formalitou, kterou nikdo nekontroluje, žáci a studenti mají smůlu.

Foto: Koláž Novinky.cz/ČTK, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Povinné nošení roušek ve stálých kolektivech, jako jsou například školní třídy, už nepovažují za nutné ani jindy zdrženliví experti z mezioborové skupiny MeSES.

MeSES doporučuje sundat roušky ve třídách a kancelářích v bezpečných okresech

Domácí

O dalším osudu povinného nošení roušek ve školách v pondělí jednají ministři školství a zdravotnictví Robert Plaga a Adam Vojtěch (oba za ANO) s hygieniky.

Zatímco Vojtěch dříve hovořil o zachování povinného nošení roušek do konce školního roku, Plaga chce, aby roušky přestaly při výuce být povinné. O odložení roušek při výuce hovořil i premiér Andrej Babiš (ANO).

V restauraci bez roušky

Povinnost trávit hodiny vyučování v roušce kontrastuje s rozvolňováním v jiných oblastech, které jsou z hlediska šíření viru minimálně stejně rizikové.

Nejkřiklavějším příkladem budiž bary, kavárny a restaurace, pro jejichž návštěvu je sice povinný test, což však nikdo nekontroluje, a kde lze v blízkém kontaktu s dalšími lidmi strávit mnoho hodin. Tyto lidi pak v případě nákazy ani nelze dohledat. Roušku je nutné mít s výjimkou doby konzumace, což se špatně kontroluje například při průběžném popíjení. S teplým počasím navíc ochota lidí mít respirátor či roušku klesá.

Jasněji o nošení roušek ve školách by mělo být po pondělním jednání kabinetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám