Hlavní obsah

Teplou zimu zachraňuje na Lipně přívoz

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v minulých letech byla na hladině Lipna rekordně dlouhá bruslařská dráha a cestu z levého na pravý břeh si přes přehradu krátily i automobily, v letošní slabé zimě pomáhá řidičům, cyklistům i pěším přívoz mezi Horní Planou a Bližší Lhotou. Zažívá tak nejdelší sezonu ve své téměř 50leté historii. Právu to potvrdil kapitán a převozník Karel Kukačka.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Zkratku přívozem využívají milovníci lyžování mířící do Rakouska.

Článek

„Jezdíme 10 měsíců v kuse. Dříve byla loď na konci ledna už několik týdnů na břehu,“ uvádí Karel Kukačka. Přívoz vítají hlavně turisté, kteří si díky němu ušetří desítky kilometrů. „Dost mě překvapilo, že ještě jezdí. Dříve to bylo tak, že se dalo přejet i po zamrzlé hladině,“ pochvaloval si řidič Karel Nebeský, který vyrážel s rodinou do Rakouska na lyže.

Minulý týden krátce přerušili provoz. „Silné větry v posledním týdnu nakupily ledové kry na sebe a museli jsme dopravu přerušit. Bylo by nebezpečné jezdit,“ konstatoval Kukačka.

Přehrady čekají sníh. Zatím marně

Domácí

„Přívozy jsou specifikem Lipenska. Pro místní i turisty jsou výhodné v létě i v zimě. Například zkratka přes vodu z Horní Plané do Bližší Lhoty měří zhruba 500 metrů, ale cesta autem přes Novou Pec je delší než 20 kilometrů, přes Lipno a přehradu je to pak na druhý břeh zajížďka 60 kilometrů,“ upozornil Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj turistického ruchu od Stožce po Rožmberk.

V provozu i do konce února

Důvodem letošní dlouhé sezóny přívozů je především nezvykle teplá zima, kdy Lipno nezamrzlo tak, jak bylo v jiných letech obvyklé. Přívoz denně využívají čeští pendleři, mířící do rakouského a německého příhraničí. Za léto jen tady v Horní Plané převezou zhruba 25 tisíc lidí. Přívoz pasažérům šetří čas a peníze, město Horní Planá ale na jeho provoz většinou doplácí.

„Odhaduji, že každý den převezeme zhruba stovku lidí do práce a zpátky. Potom samozřejmě i další pasažéry, turisty se svými automobily, motocykly, ale i nákladními auty,“ uvádí starosta Horní Plané Jiří Hůlka (Pro Horní Planou společně I.) Pokud na Lipně neklesne rtuť v teploměru hodně hluboko a neobjeví se tuhé mrazy, přívoz bude jezdit až do konce února. Na jeho údržbu pak musí stačit jen jeden měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám