Hlavní obsah

Teploty šplhaly k 26 stupňům, opět padaly rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rtuť teploměru v neděli atakovala 26 stupňů Celsia, na některých místech v zemi padaly teplotní rekordy. Dosavadní maximum z nejstarší české stanice v pražském Klementinu ale odolává, naměřili tam jen 23,3 stupně. Řekl to meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s tím, že teploty stále stoupají.

Foto: Vladislav Galgonek , ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podobně teplý začátek října byl naposledy před deseti lety, ze kdy pochází většina dnes překonaných rekordů. Už příští týden se má ale ochladit na 13 stupňů, na horách možná nasněží.

Na letních 26,5 stupně Celsia se v neděli po 14:00 vyšplhala teplota v Doksanech, byl tak překonán rekord z roku 2001 o hodnotě 25,4 stupně. Rovných 26 stupňů naměřili i v Teplicích, kde pro dnešní datum dosud evidovali nejvyšší teplotu 25,4 z roku 2001.

Česká Lípa hlásí 25,4 stupně, dosavadní deset let starý rekord byl přitom o 1,2 stupně nižší. V Javorníku bylo naměřeno 24,8 stupně, přes 23 stupňů se přehoupla teplota třeba i v Mariánských Lázních nebo Jablonném v Podještědí, kde také padly rekordy.

Naproti tomu v pražském Klementinu, kde měří od roku 1775, se v neděli v 15:00 vyšplhala rtuť teploměru jen na 23,3 stupně Celsia, a rekord 25,8 stupně z roku 2001 tak zůstal nepřekonán.

Teplotní rekordy padaly už v sobotu, teploty nad dvacítku by se měly udržet do poloviny příštího týdne. Postupně ale bude přibývat oblačnosti a srážek a do pátku se má ochladit na pouhých devět až 14 stupňů. Nad ránem se mohou vyskytnout přízemní mrazíky. "Na hřebenech nejvyšších hor srážky přechodně smíšené nebo sněhové," uvedl ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám