Hlavní obsah

Teplicemi hýbe spor o zahalování obličejů lázeňských hostů

– Teplice
Právo, Karel Otcovský

Za předvolební propagandu a populistické gesto označují kritici návrh teplické zastupitelky Ivy Dvořákové (ODS) na přijetí městské vyhlášky zakazující zahalování obličeje v souvislosti s počínáním arabských klientů zdejších lázní.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Muslimové jsou častými hosty v teplických lázních.

Článek

„Jsem přesvědčený, že šlo o ‚geniální‘ tah ODS, jak odvést pozornost od stěžejního bodu mimořádného zastupitelstva, které bylo svoláno kvůli schválení vyhlášky proti hazardu. Místo toho, aby se mluvilo o průšvihu, že vyhláška nebyla schválena, probírá se od té doby tento totálně nesmyslný návrh,“ řekl Právu teplický radní Petr Měsíc (TOP 09).

Nápad zastupitelky ODS považuje za předvolební agitaci také například Jakub Mráček, lídr hnutí Volba pro Teplice, které chce v nadcházejících volbách utnout dvacetiletou dominanci ODS ve městě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Že by návrh byl součástí předvolební kampaně, odmítl náměstek teplického primátora Hynek Hanza (ODS). Návrh kolegyně označil za kontextovou reakci na současné smýšlení veřejnosti. „Společností, nejen u nás v Teplicích či v republice, ale v celé Evropě, hýbou otázky islámu a arabského světa,“ připomněl Hanza politickou situaci. „Teplická ODS má jiné priority, jakými chce bojovat v komunálních volbách,“ zdůraznil.

Právnička Dvořáková během zasedání zastupitelstva navrhla, zda by bylo možné uvažovat o vyhlášce zakazující zahalování obličeje. Zdůraznila, že tím chce vyslat signál, že Teplice uznávají demokratické hodnoty a zahraniční návštěvníci města by měli respektovat jistá pravidla. Zastupitelé většinou hlasů uložili radě města jednat o návrhu s ministerstvem vnitra.

Nelze očekávat, že když někomu zakážeme nosit šátek, že začne po sobě víc uklízet
radní Petr Měsíc

Rada se bude usnesením zastupitelstva zabývat na svém čtvrtečním zasedání. „Projednáme, jakým způsobem budeme s ministerstvem vnitra komunikovat,“ podotkl Hanza.

Ministerstvo vnitra se již prostřednictvím svého mluvčího Břetislava Olivy nechalo slyšet, že se k případné vyhlášce postaví odmítavě. „Podle zákona může obec zakázat nebo omezit obecně závaznou vyhláškou především činnosti, které mohou narušit veřejný pořádek v obci. Domníváme se, že zahalený obličej neznamená pro veřejný pořádek takové ohrožení, aby mohl být regulován vyhláškou,“ prohlásil mluvčí.

S tím souhlasí radní Měsíc. „Nelze očekávat, že když někomu zakážeme nosit šátek, že začne po sobě víc uklízet. Nemůžeme přece měnit tisíciletou kulturu hostů lázní, přestože ani mně se nelíbí, jak se chovají. Každopádně ale tohle není způsob, jak problém vyřešit,“ zdůraznil radní.

Jádro problému nespočívá podle Mráčka v zahalování obličejů. „Problém je, že radnice na nespokojenost Tepličanů dosud nereagovala. Pokud by vedení města chtělo situaci skutečně řešit, sáhne spíš po opatření, které vzrůstající napětí uklidní, nikoli po represi, která naopak situaci vyhrotí,“ upozornil Mráček.

Represe vše vyhrotí

Protiarabské nálady začaly ve městě eskalovat s letošním neobvyklým přílivem klientů teplických lázní zejména ze zemí Perského zálivu.

Místní si stěžují především na nepořádek, který po sobě Arabové zanechávají zejména v Šanovském parku, kde do noci piknikují na trávě, přičemž jsou velmi hluční. Arabští muži navíc se zapůjčenými auty ignorují dopravní předpisy, jejich děti se zase bezohledně prohánějí po cestách v parku na kolech či kolečkových bruslích.

Na množící se stížnosti občanů zareagovalo před časem vedení města. Ve spolupráci s policií a zástupci muslimské obce přijalo řadu opatření, která mají za úkol mnohdy nevhodné chování Arabů umravnit. Strážníci jim například rozdávají letáčky s instrukcemi, jaké jsou v Česku zvyklosti. „Zavedené postupy vyhodnotíme v polovině září a poradíme se, jak postupovat dál,“ vyjasnil Hanza další kroky radnice.

Rozruch mezi místními navíc vyvolaly informace, že Arabové skupují v okolí Teplic pozemky pro výstavbu řadových domů, kde by klienti během letní lázeňské sezóny pobývali. Lidé začali dokonce sepisovat petice proti uznání islámu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám