Hlavní obsah

Teplé počasí v Česku lámalo rekordy

Téměř na polovině českých meteorologických stanic, kde se měří teplota vzduchu, padly v sobotu rekordy. Velmi teplo bylo i ve vyšších oblastech, rekordy proto padly i například na Churáňově a Luční boudě. Teplo s možnými bouřkami bude ještě v neděli, počátkem příštího týdne teploty klesnou pod 30 stupňů Celsia.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Nová teplotní maxima zaznamenala téměř padesátka meteorologických stanic, rekordy padaly ve všech nadmořských výškách. Například padl rekord na Labské boudě, kde v roce 1987 naměřili 21,6 stupně Celsia, v sobotu tam naměřili 23,8 stupně Celsia. Rekord padl na Churáňově, kde bylo 27 stupňů, a Luční boudě (21 stupňů).

Většina teplot však překročila hranici 30 stupňů Celsia - tropickou hranici překonala teplota i v Jeseníku (30,4 stupně Celsia). Teplotu nad 32 stupňů zaznamenali například v Plzni, Příbrami, Krnově, Vyšším Brodě či Velkém Meziříčí.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu varoval před silnými bouřkami, které mají v noci na neděli zasáhnout Čechy. Bouřky mohou doprovodit přívalové srážky a silné nárazy větru. Slabší bouřky se mohou vyskytnout už v sobotu odpoledne a večer.

Ještě v neděli budou nejvyšší denní teploty s výjimkou západu a severozápadu Čech překračovat 31 stupeň Celsia, vyšší než 34 stupně ale teploty mohou být již jen na Moravě a ve Slezsku. Příští týden by se denní maxima měla pohybovat kolem 27 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám