Hlavní obsah

Téměř nikdo z léčených HIV pozitivních v Česku není infekční

– Praha

V České republice je asi čtyři tisíce HIV pozitivních lidí, z toho 98,5 procent se léčí. Mezi nimi je 97,5 procenta nemocných, kteří mají takzvanou nedetekovatelnou virovou nálož, takže nemohou nakazit nikoho dalšího. Nebezpečí představují hlavně lidé, kteří o své nákaze ještě nevědí.

Foto: Profimedia.cz

Virus HIV. Ilustrační snímek

Článek

„Znamená to, že léčba dobře funguje a zároveň, že pacient, pokud dosáhne té nedetekovatelné úrovně, že je neinfekční pro své sexuální partnery,” řekl Robert Hejzák, předseda pacientské organizace Česká společnost AIDS pomoc.

V dnešní době by měl Freddie Mercury úplně jiný příběh, skončilo by to jinak. Dneska HIV znamená úplně jiný život.
Robert Hejzák, předseda pacientské organizace Česká společnost AIDS

HIV pozitivní lidé se musí léčit celoživotně a pravidelně brát léky, aby se vir nezačal v těle množit. Vir zůstává v těle v rezervoárech, ale pacient dosáhne takzvané nulové nálože, takže nemůže být dále roznášen. Když nemocní léky neberou pravidelně, mohou si na ně vypěstovat rezistenci.

Společnost Moderna začíná s testem vakcín proti viru HIV na lidech

Svět

Hejzák uvádí, že v populaci je 600 až 1000 lidí, kteří o své HIV pozitivitě neví a mohou ji tak šířit. Myslí si tedy, že by se mělo více testovat.

Organizace Česká společnost AIDS pomoc se zaměřuje na prevenci a právě na testování, má několik testovacích míst po celé České republice

Lidé s HIV dnes vedou život bez omezení

S virem mohou dnes lidé vést běžný život, protože díky léčbě je nijak neomezuje. „V dnešní době by měl Freddie Mercury úplně jiný příběh, skončilo by to jinak. Dneska HIV znamená úplně jiný život,” řekl Hejzák.

V Česku je odhadem až 600 HIV pozitivních, kteří o své diagnóze nevědí

Vztahy a sex

Léčba dnes spočívá v tom, že HIV pozitivní berou jednu tabletu denně, v některých evropských zemích zavedli injekční léčbu, kterou pacient dostává jednou za měsíc. V Česku je osm HIV center při velkých nemocnicích, kam nemocní docházejí dvakrát ročně na kontrolní odběr krve. Celý proces léčby je hrazen zdravotní pojišťovnou a vyjde na 300 tisíc korun za rok.

Lidé s větším rizikem nákazy mohou také preventivné užívat léky, které nákaze zabrání. Lék takzvaný pre-expoziční profylaxe si uživatelé platí ze svého, nyní stojí 2500 měsíčně. Tato prevence je podle studie České společnosti AIDS pomoc je nákladově efektivní, může totiž ušetřit miliony korun za léčbu HIV.

V České republice také existuje lék, který mohou lidé užít do 72 hodin po rizikovém kontaktu. Ten ale vyjde až na 10 až 15 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám