Hlavní obsah

Technopark na Vyškovsku budí vášně, prý může ohrozit Napoleona

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory vznikají v souvislosti se záměrem firmy Goodman postavit u Holubic na Vyškovsku technologicko-průmyslový park. Podle projektu nabídne působiště deseti firmám. Do komplexu by mělo denně zajíždět 200 větších a stejný počet menších aut.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Mohyla míru tyčící se nad slavkovským bojištěm připomíná oběti slavné bitvy tří císařů.

Článek

Tvůrci návrhu počítají s tím, že areál zaměstná 700 lidí. Odpůrci tvrdí, že stavba komplexu zničí další kvalitní ornou půdu, v dané oblasti navíc vzniknou po jeho uvedení do provozu dopravní potíže, a to i na nedaleké dálnici D1, přičemž haly prý budou hyzdit slavkovské bojiště.

Pravidelně na něj míří tisíce lidí, putují místy, kde v prosinci 1805 v bitvě tří císařů Napoleon porazil početnější ruské a rakouské šiky. Areál by měl vzniknout za hranicí památkové zóny Slavkovské bojiště.

„Měl by stát na místech, kudy kráčela historie. Určitě by se pro takovýto komplex našlo vhodnější místo,“ řekl Právu za odpůrce projektu Ivan Vystrčil, který s přáteli dlouhá léta pořádá nejrůznější vzpomínkové akce na bitvu.

Po posledních úpravách areál do vyznění krajinného rázu památkové zóny prakticky nezasáhne
Jan Palek

Podle něj by si krajina bojiště měla uchovat svůj jedinečný ráz. Připomněl, že u Brna se to nepovedlo například u motorestu Rohlenka, kde stojí dětská skluzavka jednoho z obchodů s rychlým občerstvením přímo uprostřed místa, kde se po bitvě pohřbívali vojáci z nedalekého lazaretu.

Stavební řízení ještě nezačalo

Vedení společnosti Goodman se hájí tím, že komplex u Holubic bude vidět z určitých úhlů jen na horizontu bojiště. Firma prý vyhověla námitkám a svůj projekt upravila.

Goodman plánuje ve Zdibech stavbu velkého logistického centra. Místní protestují

Domácí

„Po posledních úpravách, kdy byla snížena celková výška některých plánovaných budov a fasáda jiných byla pokryta zelení, areál do celkového vyznění krajinného rázu památkové zóny prakticky nezasáhne,“ řekl Právu Jan Palek z vedení firmy pro oblast Česka a Slovenska. Goodman se navíc stane partnerem akce Tenkrát ve Slavkově 1805, která každoročně připomíná bitvu.

Přestože firma uvádí, že ještě neví, kdo by mohl v novém komplexu sídlit, lidé otevřeně mluví o tom, že půjde o zařízení firmy Amazon, která v minulosti plánovala vybudovat své centrum v Brně.

Napoleon do Bitvy u Slavkova nedorazil. Lékaři ho nepustili do letadla

Domácí

Zatímco developer uvádí, že se záměr „těší podpoře obyvatel Holubic a jsou s ním seznámeny okolní obce“, odpůrci projektu připravují návrh na rozšíření památkové zóny s bojištěm tak, aby se u Holubic nemohlo stavět.

V budoucnu počítá developer kromě jiného s úpravou nedaleké křižovatky s tím, že přispěje ke zvýšení bezpečnosti. Podle Vystrčila ale úpravy nepomohou, protože nedaleká dálnice D1 je již nyní denně v době ranní a odpolední dopravní špičky plná aut.

Klíčové pro celý projekt bude připravované stavební řízení. Teprve udělením stavebního povolení dostane Goodman svolení k zahájení stavby. Lze ale předpokládat, že se tomu odpůrci projektu pokusí zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám