Hlavní obsah

Tajemný archív pod kostelem sv. Mikuláše skrývá finanční dokumenty

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krypta pod kostelem sv. Mikuláše v Praze na Malé Straně skrývá rozlehlý archív ministerstva financí. Pod nohama nic netušících turistů je uloženo celkem 12 kilometrů svazků, které mimo jiné obsahují i záznamy z doby protektorátu.

Krypta sv. Mikuláše: unikátní archívVideo: Novinky

 
Článek

Krypta je stará stovky let, jako archív slouží již od 18. století. V průběhu roku 2008 sem byly přestěhovány z jiných prostor historické dokumenty z válečných a poválečných let. Dříve v kryptě pod jedním z nejznámějších pražských kostelů fungoval Národní archív.

Dnes jsou v potemnělých uličkách s plechovými regály uschovány historické dokumenty, dokumenty, které se týkají peněžních ústavů již z roku 1850, dokumenty říšských bank, poválečné náhradové agendy, účetnictví kampeliček, pozůstatky střediska cenných papírů nebo účetní knihy psané postaru takzvaným švabachem.

„I když zde skladujeme desítky let staré spisy, jedná se stále o živý archív, který používáme k řešení aktuálních kauz,“ řekla Jiřina Dědková, vedoucí podatelny a správního archívu. Stále se v nich vyhledává například kvůli restitucím nebo vypořádání s Německem. Úřednice proto do míst pro pracovní podklady sestupují i několikrát týdně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kostel sv. Mikuláše na Malé straně

„Chodíme sem ve dvou z bezpečnostního hlediska, ale také proto, že prostory nejsou příznivé na psychiku. Někdy tu strávíme třeba celý týden. Vyhledávky jsou v těchto prostorách náročné. K orientaci ve spisech existují kartotéky, kde se najde číslo účetního dokladu. Podklady dostáváme od odboru, který se těmito starými fondy zaobírá. Část historických dokumentů je zpracovaná elektronicky,“ upřesňuje Jiřina Dědková.

Prostory jsou temné, chladné a vlhké. Některé táhlé uličky se místy mění ve skromně osvětlené bludiště. Na lehce zaprášené dokumenty historického archívu pracovnice ministerstva používají rukavice a roušku.

Reklama

Výběr článků

Načítám