Hlavní obsah

Sýkořičtí si víc než Schwarzenberga oblíbili Špotákovou

Právo, Radek Plavecký
Sýkořice

U jednoho stolu v hospodě v Sýkořici na Rakovnicku sledovali průběh sčítání hlasů v prezidentské volbě příznivci i odpůrci kandidáta Karla Schwarzenberga, který tady má trvalé bydliště a sám tady i volil, byť jeho hlas byl nakonec neplatný, protože lístek nevložil do úřední obálky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lidé v Sýkořici na Rakovnicku sledovali sčítání volebních hlasů.

Článek

Mezi zhruba třicítkou místních nijak zvlášť neplály emoce a napětí. I o svém sousedovi Schwarzenbergovi, který bydlí na loveckém zámečku Dřevíč nedaleko za obcí, mluvili dost vlažně, ačkoli ho většina místních volila.

„Nikdy tady mezi lidi nepřišel. Za těch deset let, co sem jezdí, tady v hospodě nebo na nějaké obecní akci ani jednou nebyl. V pátek tady byl poprvé. Vždycky tu jde akorát k volbám a zase jede pryč,“ řekla vedoucí restaurace Martina Jíslová.

„Kvůli volbám se tady chlapi určitě nepoperou,“ dodala a v klidu během sobotního odpoledne, kdy se sčítaly hlasy obou prezidentských kandidátů, obsluhovala hosty.

Vítězství Miloše Zemana tu lidé přijali jako fakt, někteří si na to připili, jiní jen zklamaně mávli rukou a měli o důvodech Schwarzenbergovy prohry jasno.

„Prohrál to kvůli Benešovým dekretům,“ mínil jeden ze štamgastů. „Vítězi nepřeju nic a poraženému, aby se dožil vysokého věku,“ komentoval výsledek další muž.

V Sýkořici získal Schwarzenberg 168 hlasů, tedy 59 procent, jeho sok Miloš Zeman 41 procent. O žádné výrazné převaze se tedy mluvit nedá. „Volil jsem ho, ale jen proto, aby se nestal prezidentem ten arogantní hulvát. No, nevyšlo to,“ komentoval výsledek další muž v restauraci.

„Já volil Zemana. Je prostě lepší,“ říkal mladší host a další se přidal. „Aspoň tu skončí ten blázinec. Teď se o nás všichni zajímají kvůli prezidentovi, a že se tady po silnicích nedá jezdit, to nikdo neřeší. Jsou i jiné věci než volby,“ zlobil se muž a dal jasně najevo, že se o prezidentovi už nehodlá bavit.

Mnohem víc než kandidát na prezidenta prý je tady teď v oblibě jiná osobnost – oštěpařka Bára Špotáková. „Ten její kluk, Lukáš, ten je odtud a Bára sem jezdí. Ta chodí mezi lidi,“ dodal a hned se obrátila pozornost na zdejší zábavy či zabijačky.

Reklama

Výběr článků

Načítám