Hlavní obsah

Svoboda podporuje válku

Novinky, Petr Uhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda trvá na tom, že Irák má chemické, biologické a bakteriologické zbraně. Znovu to zdůraznil v pondělí večer v televizi. Týž den se v Bezpečnostní radě státu ocitl v menšině se svými probushovskými stanovisky, které mu připravil jeho náměstek Alexandr Vondra.

Foto: z webu Saville Row

"Elixír života" hlásají bicí Saville Row

Článek

Včera přesvědčoval vládu, aby veřejně vyjádřila pro útočnou válku USA pochopení.

Dialog skončil, začala válka, ačkoliv odpůrců této agrese je ve světě, v Evropě i v ČR většina. Jejich protesty jsou nadějí, že válka dlouho trvat nebude.

Cyril Svoboda usiloval o silnější českou podporu útočné válce, proto tvrdil, že Irák má chemické a biologické zbraně, i když je tam zbrojní inspektoři nenašli. Biologickým zbraním Svoboda rád říká "biologické a bakteriologické", aby těch Husajnových zbraní bylo víc. Je to jeho osobní přínos do debaty o irácké krizi.

V Iráku také nic nesvědčilo o přítomnosti potřebných komponent takových zbraní či o nynějším úsilí je vyvíjet. Jistěže to neznamená, že Irák takové zbraně nevlastní. Ono ale dokázat, že něco není nebo že něco bylo zničeno, je zvlášť obtížné.

Ministr Svoboda ví, že ve své argumentaci nemůže jít cestou nejmenšího odporu a tvrdit, že válka proti Iráku se vede proto, že Saddám Husajn neplní předchozí rezoluce OSN. To by se mohlo obrátit proti Izraeli, který má z nesplněných rezolucí OSN kabát. Svoboda nemůže americký útok ospravedlnit ani tím, že Husajn je hnusný diktátor, házející své neposlušné příbuzné do kyseliny, zalévající politické odpůrce asfaltem a utlačující irácký lid.

Za nepřijatelného diktátora považuje Husajna velká většina českých občanů, i když jen pro málo z nich to byl spravedlivý důvod k rozpoutání války. Je to ale v ČR hlavní pociťovaný motiv k zahájení útoku, ne irácké zbraně hromadného ničení, na ty věří jen málokdo. Právník Svoboda ale ví, že mezinárodní právo preventivní válku kvůli diktatuře zakazuje. Proto se upíná jen na ty zbraně.

Jak by se byl vyvíjel svět, kdyby v 50. letech v USA zvítězili jestřábi a rozpoutali válku proti Stalinově a Gottwaldově diktatuře? A i pozdější režimy, Brežněvův a v Československu Husákův, byly, řečeno s náboženskými fanatiky, vtěleným zlem. Vzpomeňme jen, jak potlačovaly lidská práva! A navíc měly i jaderné zbraně. Jistě mohly být rozdrceny (a my včetně Cyrila Svobody s nimi) z obou těchto důvodů, pokud dovedeme do důsledků argumenty dnešních stoupenců Bushovy války.

Ministr může souhlasit s válkou USA proti Iráku, ba dokonce s preventivní, útočnou válkou bez mandátu OSN (z důvodů reálného ohrožení mezinárodní bezpečnosti). Taková mravní pokleslost se u politiků projevuje častěji než u jejich voličů. Přítomnost české chemické jednotky by ale měl ministr vysvětlovat jinak než dosud.

Tvrzení, že Irák má "určitě" chemické a biologické zbraně, není podloženo žádnými fakty. Proto jsou nevěrohodné i řeči, že česká chemická jednotka tam je, aby pomohla odstranit následky iráckého chemického či biologického útoku.

Vojenské použití česko-slovenského praporu je zatím málo pravděpodobné, jeho přítomnost v Kuvajtu je výrazem české a slovenské podpory USA. Vláda jedná, pravda, v souladu s lednovým rozhodnutím Sněmovny, aby si proti sobě příliš nepopudila státy Evropské unie, které jsou většinou proti americké válce.

Upřímné by bylo, kdyby ministr vlády demokratického státu řekl, že čeští vojáci v Zálivu mají hlavně symbolický význam, neboť jejich nasazení tam velmi oceňuje americký Velký bratr, který za odměnu řadí Českou republiku do koalice ochotných.

PRÁVO 20. března

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám