Hlavní obsah

Svíčky i povytažené kalhoty. Češi si připomínají Václava Havla

Lidé po celé České republice si v pátek připomínají bývalého prezidenta Václava Havla. Dramatik a disident, který se dostal do nejvyšší ústavní funkce, zemřel před devíti lety ve věku 75 let. Uctít památku posledního československého a prvního českého prezidenta, přicházejí lidé tradičně na pietní místa nebo volí svéráznější formu - kalhoty nosí povytažené nad kotníky.

Foto: Profimedia.cz

Václav Havel

Článek

Akce Svíčka pro Václava Havla začala v pátek na pražském Jungmannově náměstí už v 11:00. Lidé zde zapalují svíčky, z nichž vznikne srdce.

Čtení z Havlova díla i vzpomínání jeho přátel a spolupracovníků letos se letos podle spoluorganizátora Jakuba Boučka z občanského hnutí Politika a Svědomí uskuteční z důvodu pandemie on-line.

Písemný vzkaz lze nechat i v dřevěném srdci, které vytvořil sochař Ján Rakytka. Dění na náměstí bude také přenášeno on-line.

Na pražském Vinohradském hřbitově uctil Havlovu památku u jeho hrobu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a několik dalších zástupců horní komory.

„Co by tomu dneska Václav Havel řekl, že před chvílí byl za pomoci hlasů komunistů schválený státní rozpočet. To mě napadlo jako první. Omlouvám se, že to tak upřímně říkám," uvedl Vystrčil.

Havel na Hrad! Život státníka a jeho role v sametové revoluci

Historie

Od 18:00 začne tradiční vzpomínkový průvod Srdce na Hrad. Jeho účastníci v čele ponesou velké srdce. Průvod vyjde z prostranství před Novou scénou Národního divadla a bude pokračovat přes Újezd a Malostranské náměstí na Hradčanské náměstí. Tam u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka promluví například hudebník a bývalý politik Michael Kocáb či spisovatelka, právnička a někdejší disidentka Lenka Marečková.

Nejen Praha

Vzpomínkové akce se nekonají jen v Praze. Podle člena spolku Krátké kalhoty Tomáše Pikoly má organizace dosud hlášeno 14 pietních akcí po celém Česku, pražský průvod na Hrad je z nich největší. Pikola upozornil, že ohrnutí kalhot, tedy vzpomínkové gesto, které odkazuje k Havlovým povytaženým kalhotám při inauguraci v roce 1989, může udělat kdokoliv a kdekoliv bez ohledu na současnou situaci.

V Ústí nad Labem si lidé někdejšího prezidenta připomenou zapálením svíčky u lavičky Václava Havla v kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

U Havlovy lavičky bude v sobotu v 17:11 také setkání v Hradci Králové a svíčky za Havla budou hořet mimo jiné i na náměstí Míru v Jindřichově Hradci či na Masarykově náměstí v Náchodě. Po celý den si Havla mohou lidé připomenout také před jeho chalupou na Hrádečku.

Festival svobody k příležitosti výročí úmrtí Havla vyrobil devět svíček tvaru ruky ukazující symbol naděje a vítezství. Svíčky jsou rozmístěny na devíti místech po celé České republice, pět v Praze a čtyři v regionech. Kdokoli si je bude moci zapálit, přečíst si jedny z posledních Havlových myšlenek a zavzpomínat či rozjímat.

Václav Havel zemřel 18. prosince 2011 po delších zdravotních obtížích na své chalupě na Hrádečku. Převozu rakve s ostatky na Pražský hrad, kde se ve svatovítské katedrále uskutečnil státní pohřeb, přihlížely v ulicích tisíce lidí. Prezident je pochován v rodinné hrobce na Vinohradském hřbitově v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám