Hlavní obsah

Švejnar: Zemanova vlivu se nebojím

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezidentský kandidát Jan Švejnar si nemyslí, že by kvůli nynějším vyjádřením expremiéra Miloše Zemana ztratil hlasy některých sociálnědemokratických poslanců a senátorů. „Neobávám se toho,“ řekl ve čtvrtek ráno po jednání s vedením poslaneckého klubu ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ekonom Jan Švejnar

Článek

Zeman, který po svém vystoupení z ČSSD tvrdil, že nebude říkat své názory na veřejné věci, se do Švejnara nyní začal strefovat. „Víte, mně připadá poněkud komické, jestliže levicová strana navrhuje pravicového kandidáta,“ řekl v rozhovoru, který přineslo Právo už ve středu. Pokud se podle něho nenajde výrazná levicová osobnost, jde podle Zemana, který před pěti lety v boji o Hrad neuspěl, o svědectví tragédie ne mocenského, ale „programového úsilí české levice a české soc. dem. zvláště“.

Ve čtvrteční MfD šel Zeman ještě dál, když Švejnarovu kandidaturu označil za „impotenci levice“ a dodal: „Každá strana je občas impotentní, většinou to záleží na jejím vůdci.“

Šéf soc. dem. poslanců Michal Hašek Švejnarovi navzdory Zemanovým výpadům řekl, že má podporu včech zákonodárců soc. dem. „Nejenom, že si myslím, že jsem to mohl říct. Já jsem ho ujistil o tom, že na rozdíl od mediálních spekulací, za kterými vidím dílnu Jánského vršku (centrály ODS, pozn. red.), poslancům i senátorům soc. dem. věřím. My neopakujeme staré chyby,“ řekl Právu Hašek.

ČSSD předpokládá, že volba bude vyrovnaná

Podle něho prezidentská volba mezi Václavem Klausem a Janem Švejnarem bude vyrovnaná. „Jde o to dopočítávat teď k hlasům soc. dem.a hlasům zelených případné další (poslance), kteří deklarovali jasnou podporu,“ přiblížil Hašek.

Zákonodárci ČSSD se už zřejmě znovu k podpoře Švejnara nijak zavazovat nebudou, usnesení vedení strany v jeho prospěch znají. „Myslím si, že není důležité mít 6x deklaraci, že podpoříme Jana Švejnara, důležité je, že skutečně Jana Švejnara podpoříme,“ dodal Hašek.

Nevyjádřil se ke slovům místopředsedy klubu Davida Ratha, který ve středu ve Frekvenci 1 řekl, že soc. dem. má zprávy, "možná pravdivé, možná ne, že Václav Klaus má zajištěno nějakých 15 možná i více hlasů od komunistické strany“.

„Vnímám to jako odvádění pozornosti od problémů v klubu ČSSD,“ reagoval pro Právo místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Připomněl, že se komunisté usnesli na tom, že Klause podporovat nebudou. Některé komunistické zákonodárkyně však už daly veřejně najevo sympatie ke Klausovi.

„Neřeším volitele jiných politických stran,“ reagoval Hašek a dodal: „Nejde o prohlášení poslaneckého klubu, kterého je pan Rath jedním ze sedmi místopředsedů.“

Podle Ratha hrozí, že by v případě Klausova vítězství díky komunistickým hlasům v tajné volbě ulpělo podezření z jeho znovuzvolení na ČSSD. Rath si myslí, že komunisté by při Klausově vítězství tvrdili, že ho volili soc. dem., kteří „vyslyšeli apel Miloše Zemana nebo Miroslava Šloufa“. „Jak přesvědčíme zhruba dva milióny našich voličů? To budou tvrdit i poslanci komunistické strany a pámbů ví, kdo ještě,“ argumentoval Rath pro veřejnou volbu.

Kritici Švejnarovi vyčítají také dvojí občanství, míní, že by byl vázán loajalitou nejen k Česku, ale i k USA. „Jak jsem vám již říkal, zvažuji všechny tyto věci a rozhodně udělám to, co bude potřeba, aby bylo zcela jasné, že zastávám stoprocentně zájmy České republiky,“ uvedl ve čtvrtek Švejnar.

Reklama

Výběr článků

Načítám