Hlavní obsah

Svatební dar pro Kate a Williama je po smrti. Starokladrubák měl rakovinu

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem ve středu oznámil, že musel minulý týden nechat uspat hřebce Favoryho Alta, jehož majiteli byli britský vévoda William a vévodkyně Kate. Jak potvrdil ředitel kladrubského hřebčína Jiří Machek, trpěl kůň rakovinou.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Favory Alta s ošetřovatelem

Článek

„Ve čtvrtek 24. ledna 2019 musel být z důvodu vážného neléčitelného onemocnění uspán starokladrubský hřebec Favory Alta XXI-30 Cambridge. Narodil se 15. května 2006, letos by mu tedy bylo 13 let. Veřejnosti byl znám jako symbolický svatební dar britskému královskému páru: Jeho královské Výsosti vévodovi z Cambridge a Její královské Výsosti vévodkyni z Cambridge,” uvedl hřebčín.

„Ano, bohužel, měl rakovinu, byl uspán,“ potvrdil Machek.

Foto: Národní hřebčín Kladruby

Favory Alta XXI-30 Cambridge

Vévoda s vévodkyní se vzali v dubnu 2011. Tehdejší diskuse o tom, zda jde o dar vhodný pro královský pár, utnul Nejvyšší podkoní britského královského dvora, který se přijel na dar osobně podívat. Jako špičkový odborník vysoce ocenil kvality koně, ale tlumočil přání novomanželů: Přijali jej s díky, ale požádali, aby hřebec zůstal nadále v péči kladrubského hřebčína.

Favory Alta XXI-30 Cambridge od té doby neměl žádná privilegia. Dostávalo se mu stejné péče a stravy jako ostatním hřebcům, byl zapojen do denní práce s koňmi, byl i zapřahán.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Favory Alta s ošetřovatelem

První měsíce byl Favory Alta mimořádnou atrakcí hřebčína, chtěl si jej poplácat každý. Po letech se na něj pozapomnělo, například při letošních vánočních prohlídkách nikdo ze stovek návštěvníků nepřišel s přáním nahlédnout do boxu královského koně.

Hřebec byl zařazen do plemenného stáda jako náhradník. Nedostal ale příležitost oplodnit některou z renomovaných kladrubských klisen, zemřel bez potomka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám