Hlavní obsah

Supertropická vedra zaplnila pražská koupaliště

Nedělního supertropického vedra nad 35 stupňů využila spousta Pražanů k návštěvě plováren. Mnozí z nich si však museli nejprve vystát dlouhé fronty, než se dostali do areálu. Některá zařízení neměla k dispozici lehátka a slunečníky, a tak si návštěvníci museli vystačit s vlastním vybavením.

Pražská koupaliště jsou pod náporem nášvtěvníkůVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

 
Článek

V mnoha pražských bazénech byla příslovečná hlava na hlavě. Kdo si ráno dostatečně nepřivstal a nepřišel před plovárnu brzy, kolem poledne už narazil na dlouhé fronty, leckde na nechráněném prostranství.

Dlouho se na vstup čekalo například před pražským koupalištěm Stírka. Někteří návštěvníci se místo vystávání ve frontě rozhodli raději zkusit jinde. „Jsem naštvaná, sice jsem čekala, že tam bude narváno, ale ne tolik. Čekat v tak dlouhé frontě odmítám, jdu to zkusit jinam. I když se bojím, že to bude všude stejné,” ulevila si paní Zuzana.

Jen o málo lepší situace byla například situace v Ládví. Před tamním plaveckým bazénem byla sice fronta kratší, zato pomalu postupovala. Návštěvníci tak čekali třeba i dvacet minut, než se dostali do areálu.

Meteorologové zpřísnili varování, vedro má být extrémní

Domácí

Vzhledem k extrémně vysokým teplotám je potřeba mít ještě před návštěvou plovárnu promyšlené, jak si zajistí stín na dobu strávenou mimo pobyt ve vodě. Ne všechna zařízení totiž lehátka a slunečníky mají. Některá to oznamují už na ceduli před vstupem.

Supertropická vedra panují nejen v Praze, ale i v Ústeckém kraji

Teploty v neděli po celé republice dosahují většinou na 33 až 38 stupňů Celsia, na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku na 28 až 33 stupňů. Pro část Ústeckého kraje a středních Čech včetně Prahy platí výstraha meteorologů na velmi vysoké teploty s extrémním stupněm nebezpečí. V celé zemi je velké riziko vzniku požárů, které by měly částečně snížit pondělní srážky a bouřky.

V neděli bude extrémní vedro, i přes 38 stupňů

Počasí
Jak se chovat v tropických vedrech
Meteorologové rovněž varují, že extrémní teploty představují velmi vysokou zátěž na lidský organismus, a lidem při nich hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ připomínají základní pravidla chování v tropických vedrech meteorologové na svém webu. Kvůli extrémním teplotám hrozí také nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem.

Anketa

Vydali jste se dnes na koupaliště?
Ano
13,4 %
Asi se tam vydáme
1,1 %
Ne, byli jsme včera
3,6 %
Ne
81,9 %
Celkem hlasovalo 5592 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám