Hlavní obsah

Studenti frýdlantského gymnázia pohřbili v Liberci vzdělanost

Právo, Barbora Silná
Liberec

Více než stovka studentů z frýdlantského gymnázia, kterou podpořili i kolegové z gymnázia v Mimoni, pohřbila v Liberci vzdělanost. Smuteční průvod se vydal minutu před tři čtvrtě na dvě odpoledne od vlakového nádraží v Liberci směrem k budově Libereckého kraje. Studenti nesli v čele průvodu symbolickou rakev, hrála smuteční hudba a ostatní drželi v rukou transparenty s nápisy: Děkujeme, zůstáváme! nebo Vzdělanost umírá.

Studenti protestovali proti slučování školVideo: ČTK

 
Článek

Gymnazisté svou akcí chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s optimalizací školství v Libereckém kraji, která počítá se zrušením osmiletého gymnázia ve Frýdlantu a spojením čtyřletého gymnázia se střední školou lesnickou. Proto svůj protest předali v budově krajského úřadu vedení Libereckého kraje do podatelny.

„Dneska je poslední den, kdy se může veřejnost vyjadřovat k plánované optimalizaci školství, proto jsme vyjádřili svůj postoj a nesouhlas s rušením našeho gymnázia. Předali jsme petici a připomínky k návrhu, které zpracovala naše studentská iniciativa,“ řekla Právu jedna z organizátorek studentského protestu Charlota Dědková.

„Jsou tady studenti ze všech ročníků. Kolegové z Mimoně nás přijeli podpořit, protože by je mohl čekat stejný osud,“ dodala další ze studentek Karolína Tomanová.

Foto: Barbora Silná, Právo

Studenti frýdlantského gymnázia protestují proti rušení školy

Studenti před budovou Libereckého kraje argumentovali tím, že úspěšnost studentů při přijímání na vysoké školy je 95procentní a naplněnost školy z 87 procent. Dále poukazují na fakt, že aprobovanost pedagogického sboru je 97 procent a škola má kladné hospodářské výsledky.

Poté se průvod vydal na liberecké náměstí Dr. Edvarda Beneše, kde symbolicky pohřbil vzdělanost a studenti zazpívali studentskou hymnu Gaudeamus igitur. Na jejich shromáždění po celou dobu dohlížela policie.

Foto: Barbora Silná, Právo

Studenti frýdlantského gymnázia pohřbívají vzdělanost.

Reforma středního školství je v Libereckém kraji nevyhnutelná. Dětí rok od roku ubývá a s vysokým počtem míst ve středních školách tak výrazně klesá kvalita absolventů. „Na střední školy a gymnázia se dostávají děti, které by se na podobný typ škol v minulosti kvůli konkurenci nedostaly,“ mínil náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl (ČSSD).

Proto Liberecký kraj přišel s návrhem, aby byla omezena zejména osmiletá gymnázia prakticky na celém území kraje a zůstala povětšinou jen čtyřletá. Zároveň chce rušit obory, které si navzájem v kraji konkurují. To se logicky nelíbí jednotlivým dotčeným městům. „Pokud nebude zbytí, chceme si vzít gymnázium pod sebe jako město, abychom byli jeho zřizovatelem,“ dodal pro Právo frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám