Hlavní obsah

Stropnický: Neumím si představit, že by Rusové dostavovali Temelín

Právo, Novinky, dan, rsk, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) si po posledních událostech na Ukrajině nedovede představit, že vy Rusové mohli dostavovat jadernou elektrárnu Temelín. Stropnický to v pondělí uvedl po setkání věnovaném budoucnosti vojenského újezdu v Brdech.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

„Rusko se tímto bohužel posunulo z rodiny předvídatelných demokratických států a své zájmy uplatňuje prostředky, které lze považovat za nepřípustné a nepřijatelné,“ uvedl Stropnický, který se podle svých slov ztotožňuje s postojem vládního kolegy a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Většina Krymu se o víkendu dostala pod kontrolu ruských vojáků, což ukrajinská vláda chápe jako fakt agrese. Horní komora ruského parlamentu o víkendu schválila invazi na území Ukrajiny s odůvodněním obhajoby zájmu ruských občanů.

Dva účastníci tendru

Zájem o dostavbu Temelína mají česko-ruské konsorcium MIR.1200 a americký Westinghouse. Francouzská Areva byla z tendru vyřazena a v poslední době se objevují i hlasy, že by mohl být zrušen, neboť ceny elektrické energie neslibují bez vládou garantovaných výkupních cen pokrytí nákladů na dostavbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám