Hlavní obsah

Strojvedoucí zastavil vlak, aby zachránil život

Právo, Milan Vojtek
Tatce

Udělal by to každý. Tak se vrací ke své pracovní směně z 25. května strojvedoucí Jaroslav Plot. Právě jemu vděčí za život jeden muž, když u něj na zastávce v Tatcích na Kolínsku zastavila vlaková souprava railjetu z Prahy a strojvedoucí jej ošetřil.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Strojvedoucí Jaroslav Plot v kabině railjetu.

Článek

Zatímco ve vlaku směřujícím poslední květnovou sobotu do Vídně možná pár cestujících nadávalo, proč zastavil kdesi v polích na zastávce, pár kroků od lokomotivy se odehrávalo drama.

Strojvedoucí totiž ve vysílačce uslyšel slova řídícího provozu o tom, že v Tatcích na zastávce má prý ležet opilý člověk na kraji nástupiště. „Před zastávkou jsem tedy zvolnil a počítal s nejhorším. Na konci nástupiště jsem pak uviděl ležící postavu. Zastavil jsem u ní,“ popsal situaci Právu strojvedoucí.

Seskočil z lokomotivy a přiběhl k muži, kousek od něj ležel bicykl. Měl na sobě krátké kalhoty a první, co bylo vidět, byla četná, spíše povrchová zranění s již zasychající krví.

Těch devatenáct minut za jeden život určitě stálo
Jaroslav Plot

„Zatřepal jsem s ním, poplácal jej, ale nereagoval. Nepomohlo štípnutí, nic, podíval jsem se znovu, hrudník se mu nehýbal. Zdálo se, že nemá polámané kosti, tak jsem ho opatrně otočil na bok,“ popsal strojvedoucí.

Zaregistroval sevřená ústa, po zvednutí očních víček oči vyvrácené v sloup. Když s mužem pohnul, aby jej převrátil, podařilo se mu otevřít ústa, zakloněním hlavy uvolnil zapadlý jazyk. Muž poté začal pravidelně dýchat a probral se.

„Byl úplně dezorientovaný, nevěděl, kde je, jak se sem dostal, nedokázal ani říci, jak se jmenuje,“ popsal Plot reakce zachráněného.

I když podle něj v sobě nějaký alkohol měl, chování spíše odpovídalo projevu někoho, kdo byl v bezvědomí. Na muže dohlížel do příjezdu policie a záchranky.

To by udělal každý

Zastávku opustil s devatenáctiminutovým zpožděním. „Těch devatenáct minut za jeden život určitě stálo,“ říká. Že by jeho čin byl mimořádný, odmítá. „To by přece udělal každý,“ řekl.

Na případ vzpomínají i záchranáři. Jen trochu jiným pohledem. Muž, notně posilněný alkoholem, totiž následně jejich pomoc už odmítl.

„Vyslaní záchranáři jej prohlédli. Měl vesměs povrchová zranění, ale pomoc odmítl a začal být agresivní. Tečkou za jeho chováním bylo, když nasedl na kolo a navzdory červenému světlu na přejezdu se vydal přes koleje a odjel,“ uvedla mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Postup opilého muže ale podle ní nijak nesnižuje zásluhu strojvedoucího. „To, co udělal, zaslouží uznání. Rychlá a správná první pomoc často rozhoduje o přežití,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám