Hlavní obsah

Strany v Libereckém kraji podepsaly koaliční smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Zástupci vítězných Starostů pro Liberecký kraj, Pirátů a ODS ve středu v Oblastní galerii v Liberci podepsali koaliční smlouvu pro Liberecký kraj. Klíčovým úkolem pro nejbližší období je zvládnutí koronavirové krize, řekl po podpisu smlouvy novinářům lídr Starostů a současný hejtman Martin Půta. Koalice má 32 hlasů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Ustavující zasedání, které zvolí nové vedení kraje, se uskuteční v úterý 3. listopadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr Starostu pro Liberecký kraj a dosavadní hejtman Martin Půta

Článek

V prvních dnech a týdnech čeká podle Půty novou krajskou reprezentaci řada úkolů souvisejících se zvládnutím stále se zhoršující koronavirové situace. "Hlavně je to navýšení kapacity ve všech zdravotnických zařízeních, kde to bude potřeba a samozřejmě také udržení rozsahu péče v domovech pro seniory a dalších pobytových ústavech sociální péče," řekl Půta.

Půta: ANO nemusím, ale vyšachovat vítěze voleb je špatně

Volby

Z dlouhodobého hlediska je podle něj hlavním úkolem zahájení největší krajské investice, kterou je výstavba nového pavilonu urgentní medicíny v Liberecké nemocnici.

"Dohodli jsme se na spolupráci, která bude navazovat na práci v minulých osmi letech a zároveň má ambice věnovat se výzvám, které před Libereckým krajem stojí. Shodli jsme se na tom, že koncem března příštího roku projednáme úpravu programového prohlášení. To už bychom měli znát dopady pandemie koronaviru do rozpočtu kraje," doplnil hejtman.

Netolický je potřetí hejtmanem Pardubického kraje, omluvil se zastupitelům ANO

Domácí

Nová koalice se podle něj nechce věnovat jen jednomu tématu. K dalším klíčovým oblastem patří rozvoj středního školství, zvýšení kapacit v domovech pro seniory nebo vylepšování krajských silnic a veřejné dopravy.

Starostové v Libereckém kraji vyhráli volby potřetí v řadě. Hlas jim dalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů, k nadpoloviční většině jim tak chyběl jediný mandát. Druhé skončilo ANO, která má deset křesel, Piráti a ODS získali po pěti mandátech. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, která má tři zastupitele. Vládní ČSSD ani komunisté v krajských volbách neuspěli. Druhé ANO, které bylo v minulém období součástí krajské koalice, tentokrát skončilo v opozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám