Hlavní obsah

Státním zaměstnancům má základní plat klesnout o desetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Platy zaměstnanců ve státní správě by se měly příští rok měnit. Podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí by se měla tarifní složka snížit o 10 procent, oproti tomu osobní příplatek by mohl stoupnout až na 200 procent platu. Počítá s tím návrh, který ministerstvo dalo ve čtvrtek do připomínkového řízení. Návrh se pranic nezamlouvá odborářům, podle nichž by platy razantně klesly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Existují dvě varianty a oba návrhy znamenají extrémní pokles platů ve státní správě, nikoli o deset procent, řekla novinářům předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová. Zaměstnanci by podle ní měli podstatně nižší část platu garantovou ze zákona, nyní je to asi 70 procent. "Pokud by to mělo platit, státní zaměstnanci by se měli masově postavit proti. Je to skutečně na tu ulici," uvedla Vondrová.

První varianta by stanovila maximální dobu, po kterou se platy mohou zvyšovat. Automatické zvyšování platů po odpracování určitého počtu let totiž není podle ministerstva motivací k rozšiřování schopností a dovedností, ale motivací k setrvání v úřadu. Druhá varianta počítá se stejným platovým základem pro všechny bez ohledu na počet odpracovaných let. Zvyšování platu by se potom dělo formou osobního příplatku podle schopností a práce zaměstnance. V první variantě by se tarifní platy zvyšovaly maximálně 15 let, a to podle náročnosti jednotlivých pozic. Po šestnáctém roce práce už by se platy nezvyšovaly.

Druhá varianta by podle Vondrové znamenala pokles tarifního platu asi od 22 do 43 procent. Řidič by měl nárok po celý život na 7520 korun hrubého a finanční úředník 11800 korun, uvedla. V první variantě by podle Vondrové například finanční úředník byl po 15 letech do konce života na 13 330 korunách, zdravotní sestra na 17 190 korunách a lékař na 23 770 korunách. Dopady odbory ale teprve počítají a celkové stanovisko zveřejní příští týden, uvedla.

Nikdo s námi nejednal, bouří se odbory

Výkonnost podle Vondrové dostatečně zohledňuje už současný tabulkový systém. Pro to, aby byly ministerské návrhy zavedeny, by se musel změnit zákoník práce, sdělila Vondrová a poukázala na to, že ministerstvo návrhy vůbec neprojednalo se sociálními partnery, a tím porušilo zákon.

Návrh také počítá s možností zvýšit zaměstnancům osobní příplatek ze současných 50 procent platu až do výše 100 procent. V mimořádných případech bude moci osobní příplatek dosáhnout až 200 procent platu. Podle Drábka to umožní to, aby platy neklesly těm zaměstnancům, kteří odvádějí kvalitní práci a jsou pro zaměstnavatele cenní. Vondrová soudí, že nynější výše příplatků je dostatečná.

Návrhy tabulek, které dnes zveřejnilo MPSV, se ovšem netýkají pedagogických pracovníků, nepedagogických pracovníků ve školství, pracovníků ve zdravotnictví, policistů a vojáků. Ve školství by měla být stejná struktura, ale odlišná platová základna. Platové podmínky by zde měly být na úrovni současných tabulek. "U policistů je příprava platových tabulek v kompetenci ministerstva vnitra," řekl Drábek. U vojáků ještě pokračují diskuse mezi ministerstvem práce a sociálních věcí a ministerstvem obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám