Hlavní obsah

Státní maturity odstartují v roce 2010, příprava vyjde na 480 miliónů

Právo, ČTK, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) v pátek představil podrobnosti ke schválené podobě státní maturitní zkoušky. Podle nových pravidel by měli studenti maturovat přitom již v roce 2010. Spuštění státní maturity bude předcházet generální zkouška, která proběhne příští rok.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených)

Článek

„Státní maturita má řadu příznivců i kritiků, ale nemělo by se zapomínat, kolik práce se udělalo za několik posledních měsíců,“ řekl Liška s tím, že od roku 1997 byla státní maturita nejvýbušnější částí agendy každé ministryně či ministra školství.

Zastánci státních maturit si slibují, že výsledek u zkoušek by mohl hrát větší roli při přijímání studentů na vysokou školu.

Poprvé v roce 2010

Nová podoba maturit čeká studenty poprvé naostro v roce 2010. O dva roky později zkoušky získají konečnou podobu. Příprava by měla od letoška do roku 2012 vyjít asi 480 miliónů korun. „Většina nákladů bude hrazena z evropských prostředků,“ uvedl Pavel Zelený z Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat).

Od roku 2010 by měl stát provoz maturity každý rok zhruba 165 milionů korun, tedy asi 460 korun na jednoho maturanta. Zkoušek by se v prvním roce mělo zúčastnit přibližně 95 tisíc studentů z asi 1300 škol.

Budou maturovat od dubna do června, kdy složí postupně profilovou a společnou část. Všechny zkoušky společné části budou ve školách začínat ve stejnou dobu.

Dvojúrovňová zkouška

Hlavní novinkou je rozdělení na dvě úrovně - základní a vyšší.

První dva ročníky maturantů nebudou skládat zkoušky v definitivní podobě. Povinně budou v takzvané společné části maturovat ze dvou předmětů. Jedním z nich bude čeština, druhým cizí jazyk nebo matematika.

Zvolit si budou moci až tři nepovinné předměty. V profilové části složí podle uvážení ředitele školy dvě až tři zkoušky, přibrat si budou moci až dvě nepovinné. Jazykové zkoušky budou mít tři dílčí části.

Ve školním roce 2012 chce stát spustit společné maturity naplno. Ke dvěma povinným zkouškám společné části by přibyla třetí.

„Maturanty by tak čekala povinná zkouška z češtiny a cizího jazyka, třetí předmět by si zvolili z nabídky matematiky, občanského a společenskovědního základu a informatiky,“ dodal Zelený s tím, že stejně jako v předchozím období by si mohli ve společné části přibrat studenti až tři nepovinné předměty. Profilová část by zůstala stejná.

Maturita už stála čtvrt miliardy

„Hovoří se i o tom, že od roku 1997 stála příprava maturit čtvrt miliardy korun, protože už na přelomu tisíciletí proběhly tři ročníky celoplošné testování,“ řekla Právu nedávno poslankyně soc. dem. Ladislava Zelenková. Na otázku, zdali bylo takové testování k něčemu, když se nyní tvář maturit zase změnila, odpověděla: „Skutečnost, že se teď pojetí maturit vrátilo k prvotně plánované dvojúrovnosti, která byla v minulých letech odmítnuta, je právě výsledkem dlouhodobého testování a sond.“

Aktuální podobu maturit schválili poslanci a senátoři letos na jaře, novelu zákona podepsal prezident Václav Klaus v červnu. Původně měly zkoušky v tuto dobu už začít, rok před tím ale byly odloženy.

Iniciátoři odkladu argumentovali tím, že ještě nejsou zcela připravené. Někteří zástupci opozice tehdy vyjadřovali obavy, že odklad nemusí být konečný, a že se maturity dočkají ještě dalšího posunu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám