Hlavní obsah

Státní maturity jsou jen buzerací studentů, řekl Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor
Aktualizováno

Místopředseda a volební lídr ODS Petr Nečas potvrdil, že není zastáncem nynější podoby státních maturit. Místo nich by zavedl srovnávací testy pro různé typy škol, které by se staly vstupenkou na vysoké školy. Nečas je tak dalším z politiků, kteří dávají od projektu ruce pryč. Jde prý o "buzeraci studentů a zatěžování učitelů". KDU-ČSL prosazuje systém dopracovat a ne vymýšlet zcela nový.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

Již před časem se pro další odklad vyslovila ČSSD, která by místo nich raději viděla zavedení flexibilnějších zkoušek. ODS se k projektu staví skepticky dlouhodobě.

"Považuji za vysoce pravděpodobné, že se vás státní maturita nebude týkat," řekl v úterý volební lídr ODS v diskusi se studenty Soukromého gymnázia Tábor. Jednotná zkouška je podle něho "zatěžováním učitelů a buzerací studentů".

Nečasovi vadí i skutečnost, že maturitní zkouška má probíhat v papírové formě, což připodobnil k Rakousko-Uhersku 19. století. Tehdy by svážely testy bryčky nebo železnice, v současnosti by to byly dodávky, podotkl Nečas.

Projekt státních maturit byl v minulosti několikrát odložen. Podle současného zákona by se poprvé měla konat příští rok, přičemž ministerstvo školství v čele s ministryní Miroslavou Kopicovou se na ně připravuje.

Lidovci: Systém je třeba dopracovat, ne odpískat

Koncept státní maturity obhajují především lidovci. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda se přimlouvá za to, aby byl stávající systém dopracován a nevymýšlel se zcela nový koncept.

Svoboda doplnil, že neustálé odkládání startu maturit nic nevyřeší a dodal, že nyní na vzdělávacím systému a přijímačkách na VŠ vydělávají soukromé firmy jako Scio. "Právě to by měla státem garantovaná maturita změnit a umožnit nadaným a talentovaným studentům přijetí na prestižní školy bez přijímaček," míní Svoboda.

Maturity se připravují již 14 let, stály téměř miliardu korun a nyní se počítá s dalšími stovkami miliónů pro nadcházejících pět let na realizaci stěžejních veřejných zakázek.

Zkouška má mít dva stupně obtížnosti a zvládnutí obtížnější z verzí by dle představ ministerstva mohlo nahradit přijímací zkoušky či usnadnit přijetí na VŠ.

Anketa

Jsou podle vás státní maturity buzerací studentů?
Ano
78,6 %
Ne
21,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15091 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám