Hlavní obsah

Statečný muž

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavel Bém, primátor Prahy a brzy patrně první z místopředsedů ODS, je statečný muž. Jako první z významných činitelů ODS totiž vyklopil na veřejnost šídlo, dosud v pytli "modré šance" umně skrývané: zvítězí-li občanští demokraté ve sněmovních volbách, musí se občané připravit na utahování opasků!

Foto: Stanislava Dvořáková

Jedenáctá odbila a žabka Katka na dortu i s pohárem se s úspěšnými malými plaváčky loučila.

Článek

Trošku to ovšem pan primátor zašmodrchal slovy, že to budou reformy srovnatelné s těmi, které ODS prováděla v devadesátých letech. Nepředpokládám totiž, že by Pavel Bém měl na mysli tehdejší "reformy" v podobě stamiliardových ničemných úvěrů, které banky na poňoukání Klausovy vlády poskytovaly i tunelářům. O jiných reformách z té doby nemůže být ani řeči. Pan primátor měl jistě na mysli nynější program ODS: rovnou daň mezi 15 až 18 procenty, zrušení všech sociálních dávek až na jednu, masívní finanční účast pacientů, povinné spoření do soukromých penzijních fondů.

Souhlasím, že stát musí šetřit. Nebude ale modrá šance jen "šacování kapes občanů", jak to vyčítal Vlastimil Tlustý vládě? Nebude to šacování našich kapes, když se ceny potravin rovnou daní zvýší o deset procent? Nebude to šacování, když člověk při návštěvě lékaře bude muset šátrat v peněžence? Rovná daň bude každodenním Ježíškem pro nadprůměrně vydělávající. Pro většinu lidí však trvalá mikulášská nadílka od čerta. O soukromých penzijních fondech ani nemluvě. Lidé, kteří v nejrůznějších soukromých bankách ztratili své životní úspory, se na ně jistě třesou.

Pavel Bém nám budoucnost nakreslil několik hodin před kongresem ODS, kde mu půjde o přední stranické postavení. Opravdu statečný muž.

Skoro současně s Bémovými utahovanými opasky objevila se v novinách různá vysvědčení současné vládě. Přehlídka dostatečných a nedostatečných. Nejsem fanda dnešní vlády, soupis chyb její (a předchozí) je dlouhý jako jazyk menšího psa. Přesto ale: opravdu je špatné, když Česko má podle evropských standardů nejmenší procento chudých? Opravdu je špatná půjčka na bydlení pro mladé? Zasluhuje si nedostatečnou růst takřka čtyřprocentní? Nebo klesající nezaměstnanost? Snad zdůstojňování platů učitelů či rychlý růst průměrných mezd? Vyčkejme, modrá šance přinese něco onačejšího. Zatím si v opasku proražme novou dírku. Nebo raději dvě.

PRÁVO 3. prosince 2004

Reklama

Výběr článků

Načítám